Biftekia me patates sto fourno / Kjøttkaker og poteter i ovnen

Har du vært utsatt for et skikkelig minneverdig strømbrudd noen gang? Det jeg husker best var julaften i 2001. Vi var hos pappa, nyslått enkemann, og klokka fem, da vi akkurat hadde satt oss ned med kalkun og Sølvguttene ble det beksvart. Vel, ikke helt, det sto jo endel tente stearinlys rundt omkring, sånn sett var det jo ganske koselig. Det ble et minneverdig og fint måltid, kanskje den julemiddagen jeg husker aller best.

Bildet til dagens bloggpost skulle i utgangspunktet tas under en storm. Den kom så plutselig at det var nifst, med enorme regnmengder, bråsvart himmel og et helsikes vindleven. Jeg hadde tatt det ildfaste fatet med middagen ut av ovnen, maten skulle bare hvile seg litt før vi spiste, og så gikk strømmen. Og borte var den. Men spise måtte vi jo, så fikk heller denne bloggposten vente litt. Grekerkjæresten var svært fornøyd med at denne maten måtte lages i reprise snart, fordi jeg ikke fikk tatt noe bra bilde i stearinlys-lyset.

De fleste greske matbloggere har nok en variant av kjøttkaker og poteter i ovnen, kjøttet er som regel karbonadedeig. Men deig av svin og kylling kan fint brukes også.

Salat er fast følge til dette, gjerne gresk salat. Når jeg leser gjennom oppskriften min på gresk salat, ser jeg at jeg har skrevet at norske tomater ikke kan måle seg med greske, men det er jeg ikke så sikker på er sant lengre. Vel var det slik i 2010 da oppskriften ble postet, nå vil jeg påstå at mange kortreiste, norske tomater fint kan konkurrere med de greske. Heia Ryfylke!

  • 1 liten løk, finhakket
  • litt olivenolje til steking
  • 1 – 2 fedd hvitløk, most eller mortret
  • 2 brødskiver av fint mel, uten skorpe
  • 1 dl melk eller vin (rød eller hvit)
  • 500 gram karbonadedeig
  • 1 ss hvitvinseddik (sløyfes om du bløtlegger brødet i vin)
  • 1 ss finhakket bladpersille
  • 1 ts tørket oregano
  • 1 ts røkt paparikakrydder
  • salt, pepper
  • Til potetene:
  • 600 – 800 gram kokefaste poteter, skrelt og delt i fire eller seks båter, eller hele småpoteter med skall
  • 0,5 dl olivenolje
  • 2 ss sennep
  • 1/2 sitron, bare saften
  • 1,5 dl vann
  • salt, pepper, oregano
  • Til servering: salat og sitronbåter, ev. brød

Stek løken myk, ikke brun, i litt olje, tilsett hvitløk det siste minuttet. Legg brødet i bløt i melk eller vin. Bland karbonadedeig, eventuelt eddik samt krydderne. Tilsett brød pluss bløtevæske, og elt brød og løk inn i kjøttet. (Hvis du er usikker på kryddermengden, stek en liten prøvekake i pannen du brukte til løken.) Dekk deigbollen og sett den i kjøleskapet i minst en halvtime.

Kok potetbåter / småpoteter i vann i fem minutter. Hell av vannet og la det dampe tørt. Pisk sammen olje, sennep, sitronsaft og krydderne i en bolle, og bland godt med potetene. Hell potet og oljeblanding i en ildfast form, tilsett vannet og bland lett.

Form deigen til kjøttkaker og legg dem mellom potetene. Dekk formen med lokk eller aluminiumsfolie, og bak på 180 grader i 30 minutter. Ta av lokk eller folie og fortsett å bake i 15 minutter til. La maten gjerne hvile et kvarter til en halvtime på benken dersom du vil gjøre det på gresk vis og ikke brenne ganeskinnet av deg. Skvis noen dråper fersk sitronsaft over kjøttkakene, bruk gjerne litt av sjyen også, og spis med salat og brød om du vil.

(Min salat i dag er grønn salat, rødløk og tomat, og i tillegg serverer jeg en yoghurtdip med hvitløk, lignende denne bare med gressløk istedenfor sitronskall.)

Til 4.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s