Graten me brokkolo ke tyria / Grateng med brokkoli og oster

Grateng er en vanlig måte å variere grønnsaksspisingen på i Hellas, og det faktum at jeg bruker brokkoli her er tilfeldig, du kan bruke det meste av grønnsaker som kan forvelles/varmebehandles. I tillegg er det masse ost oppi, så her forenes to av grekernes yndlingsingredienser – grønnsaker og ost. Du får neppe tak i greske oster, så jeg har gitt forslag til oster du kan kjøpe i Norge, men velg gjerne de ostene du liker best.

Du kan spise dette som en lunsj, sammen med brød, eller supplere med fisk eller kjøtt og ha maten til middag. Oppskriften er skapt av kokken Ilias Mamalakis.

  • 0,5 kg brokkoli, i små buketter med stilker
  • 1,5 ss smør
  • 1,5 ss hvetemel
  • 0,5 l melk
  • 100 gram revet kaseri, pecorino romano eller østavind
  • 100 gram revet graviera, gruyere eller cheddar
  • 1 liten klype muskatnøtt
  • salt, pepper
  • litt smør eller olje til formen

Forvell brokkoli i ett minutt i saltet vann. Sil vekk vannet og la brokkolien dampe seg tørr.

Lag en hvit saus ved å smelte smøret til det skummer og pisk inn melet. Stek, mens du rører, i et par minutter på middels varme. Hell i melken, litt etter litt, mens du pisker hele tiden. Kok sausen i to, tre minutter på svak varme. Rør inn osten, la den smelte, og smak til med muskatnøtt, salt og pepper.

Smør en stor form eller tre porsjonsformer med smør eller olje. Fordel brokkolien i et jevnt lag, og hell over sausen. Bak på 180 grader i 30 minutter, midt i ovnen. Spises nystekt eller lun.

Til tre

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s