God morgen-kake med appelsin

En vanlig morgen hjemme hos meg betyr at God Morgen Norges blide fjes er på tv’en min. Mellom morgenstell og litt husarbeid slapper jeg av i sofaen med frokosten min, intervjuer, reportasjer og nyheter. Denne formkaken med appelsin lærte God Morgen Norges Wenche Andersen å lage på et matkurs på Kreta, fortalte hun for en stund siden. Og det kan jeg godt tenke meg, for sjekker du matbloggere fra Kreta og andre steder i Hellas har mange av dem oppskrifter på lignende kake.

Dette er jo frokost på Kreta og i resten av Hellas, og siden jeg skriver dette fra Nafplio, så unner jeg meg kanskje et stykke til frokostkaffen en dag. Kaken er holdbar i åtte – ti dager i kjøleskapet.

  • 3 egg
  • 1 dl mild olivenolje eller solsikkeolje
  • 3 dl gresk yoghurt
  • 150 gram sukker
  • 0,5 ts salt
  • 2 ss finrevet skall av appelsin (kun det oransje)
  • 0,5 dl nypresset appelsinsaft
  • 250 gram hvetemel
  • 2 ts bakepulver
  • 1 ts vaniljesukker eller frø fra én vaniljestang
  • ev. et lite melisdryss til pynt
  • Lake:
  • 0,5 dl nypresset appelsinsaft, eventuelt smakt til med 0,5 til 2 dl melis (avhengig av hvor søte appelsinene er og hvor søt du vil ha kaken – jeg bruker kun appelsinsaft)

Visp sammen egg, olje, yoghurt, sukker og salt. Tilsett finrevet skall og saft fra appelsin. Bland sammen hvetemel, bakepulver og vaniljefrø/-sukker. Sikt det inn i deigen og vend om med en slikkepott til du har en glatt og jevn deig.

Kle en kakeform på ca 1 liter med et fuktet matpapir. Fyll røren i formen og bak ved 175 grader på nederste rille i omlag 50 minutter. Sjekk med en kakenål e.l. etter 45 minutter.

Lake. Enten: bruk kun appelsinsaft om du, som meg, synes kaken er søt nok. Eller: visp appelsinsaft og melis i en kasserolle. Varm opp, men ikke kok, til melisen har løst seg opp.

Ta kaken ut av stekeovnen, og stikk små hull i den med et lite grillspyd av tre e.l. mens kaken fremdeles i er formen. Bruk en skje og fordel laken over kaken litt etter litt. Kaken må nå stå tildekket i kjøleskapet i minst fem – seks timer eller natten over. Da har laken trukket inn i kaken, kaken har satt seg og er klar til å tas ut av formen, men enklest er det å oppbevare kaken i formen i kjøleskapet. Den holder seg godt og blir bare bedre etter to – tre dager. Skal kaken på kakebordet kan du sikte over litt melis til pynt, om du vil.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s