Giouvarlakia (el. youvarlakia) er gresk vintermat på sitt beste. Saftige kjøttboller laget av lammedeig, ris og urter, med søte gulrøtter og syrlig sitron. Selve suppen er en ”avgolemono” som du kan lese mer om her.
Som vanlig i greske oppskrifter kan du variere etter smak og behag, som å bruke biffdeig i stedet for lammedeig, og bruke andre eller flere rotgrønnsaker enn gulrot – eventuelt sløyfe dem helt. Og det kan virke litt rart, men risen skal ikke kokes før du blander deg i deigen, det behøver den rett og slett ikke, for kjøttbollene skal koke lenge i kraften.
- Til kjøttbollene:
- 0,75 dl ris, arborio eller annen risottoris
- 400 gram lammedeig
- 1 egg
- 1 liten rødløk, finhakket
- 1 liten bunt dill, finhakket
- 1 ts tørket mynte
- 1 ts tørket oregano
- 1 ss olivenolje
- salt, pepper
- 2 – 3 ss hvetemel
- Til suppen:
- 1 l kraft, eller vann + kyllingbuljongterning
- 3 gulrøtter, i staver
- 1 egg
- saft av ½ sitron (ca 0,5 dl)
- salt, pepper
Skyll risen. Bland alt til kjøttbollene unntatt melet, og form små boller, på størrelse med en plomme. Rull dem i hvetemel og rist av overflødig mel. Varm kraften/buljongen i en gryte, og når det koker, har du bollene oppi kraften, sammen med gulrotstavene. Kok dette under lokk i ½ time. Smak om risen er kokt, og kok videre om nødvendig. Ta gryten av komfyren.
Pisk sammen egg og sitronsaft i en bolle. Pisk et par spiseskjeer av bollekraften i dette, så ca en dl av kjøttbollekraften, deretter én til.. Hell alt tilbake i gryten, og varm den sakte opp mens du rører hele tiden, vær forsiktig så ikke kjøttbollene går i stykker. Når kraften tykner er suppen klar. Smak om du trenger litt salt og pepper, det kommer an på kraften du bruker.
Spis suppen varm, sammen med et skikkelig godt landbrød med smør på.
Til 4
For print, kopier url: http://wp.me/p14Y1j-7Q og trykk på knappen: