Kounoupidi avgolemono / Blomkål i sitronsaus

Blomkål i sitronsaus er nydelig sammen med fisk. På bildet blir den servert med laks, men en hvilken som helst fisk duger.
Avgolemono er, etter tomatsaus, den mest brukte sausen i Hellas. Den kan også danne basis for en suppe. Det er ingen heksekunst å lage den: Man pisker sammen egg og nypresset sitronsaft, deretter pisker man gradvis inn kraft. Her bruker vi kraften fra blomkålen. Men vi kunne like gjerne kokt f.eks lammekjøtt, brukt kraften til å lage avgolemono, og servert lam med sitronsaus. Skjønner?
I Hellas dyrkes masse sitroner, noe som betyr at man som regel får kjøpt deilige og solmodne frukter. De vi får kjøpt i Norge er ofte plukket før de var modne, og dermed er de surere. Derfor kan det være lurt å bruke mindre mengde sitronsaft enn oppskriften sier. Saft av 2/3 sitron, for eksempel. Og blir det likevel for surt, kan du balansere smaken med bittelitt sukker.

  • 1 lite blomkålhode, skåret i mindre biter
  • salt, pepper
  • saft av en sitron (eller mindre, se teksten over)
  • 1 egg
  • noe grønt til å drysse over, om du vil, f.eks dill eller persille

Kok blomkål mør i vann tilsatt salt og pepper.
Hell deretter av kokevannet, men behold ca 2 dl av det.
Pisk sammen sitronsaft og egg i en stor bolle. Tilsett den varme kraften, litt etter litt, mens du pisker kraftig. Ha blomkålen i bollen, og bland den med sausen. Hvis ikke sitronsausen tykner, som den skal, heller du alt tilbake i gryta igjen, og varmer sakte opp og rører hele tiden, til sausen tykner. Det må ikke koke! Kjenn om du trenger mer salt og pepper.

For print, kopier url: http://wp.me/p14Y1j-7n og trykk på knappen: Print

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s