Det høres kanskje ut som noe fransk, men denne kaffedrikken er så gresk som det går an. Oppfunnet i Thessaloniki i 1957, har den spredt seg til hver krik og krok i Hellas, og skal supes langsomt i selskap med et glass vann. De grunnleggende ingrediensene er pulverkaffe, vann og isbiter, mens sukker og kondensert melk («Viking-melk») kan tilsettes etter smak. Uansett hva du velger å tilsette, må en Frappé drikkes gjennom et sugerør. Ikke bare er dette nødvendig på grunn av det ganske så bitre skummet, det skal også brukes til rett som det er å røre gjennom kaffen. Til ett høyt glass trenger du:
- 2 ts pulverkaffe, så mørk/kraftig som mulig
- kaldt vann
- isbiter
- Valgfritt:
- sukker, 2 eller 4 ts *)
- kondensert melk
Med stavmikser: Ha kaffe, ev sukker og en vannskvett i et høyt glass. Pisk dette til et virkelig tykt skum dannes. Fyll isbiter i glasset. Fyll opp med vann. Topp opp med en skvett melk hvis du bruker det.
Med shaker/glass med tett lokk: Ha kaffe, sukker og en vannskvett i shakeren, sett på lokk og rist til det danner seg et skum. Fyll frappéglasset med isbiter, hell over kaffeblandingen, og fortsett som forklart over.
*) Mengden av sukker er helt opp til deg. I Hellas, kan du bestille Frappé i disse variantene:
- Sket0: Uten sukker
- Metrio: 2 ts sukker
- Glyko: 4 ts sukker
- Hvis du legger til «me gala» for å bestille kaffen din, vil du bli servert Frappé med melk.
Altså: Ena Frappe, sketo me gala, parakalo! (En Frappé, usøtet, med melk, takk!)
For print, kopier url: http://wp.me/s14Y1j-frappe og trykk på knappen:
Disse gikk det jammen mange av da jeg jobbet som guide i Hellas 🙂 Kjempegode!
Ikke sant! Hellassommer og frappe henger uløselig sammen!