Gigantes sto fourno / bakte limabønner

Mange greske matretter krever tid, men de er ikke så arbeidskrevende. De passer stort sett seg selv, mens de putrer på komfyren eller baker i ovnen.  Gigantes sto fourno er et eksempel på det, de skal både kokes og bakes, og bønnene må til og med bløtlegges over natten. Men godt blir det!

Noen ord om bønnene: Gigantes er store, tørkede bønner, vi kaller dem limabønner i Norge, kanskje finner du dem under det engelske navnet butter beans. Jo lengre bønnene har vært tørket, jo lengre koketid trenger de, så det er vanskelig å angi noen eksakt tid. Men begynn med tidsanvisningene i oppskriften, og smak deg fram. Bønnene skal være helt smørmyke (derav det engelske navnet) når de er ferdige, uten den minste tyggemotstand.

Sjekk også ut oppskriften min på Limabønner med oliven, samt en revidert utgave av Gigantes sto fourno.

  • 5 dl gigantes/limabønner
  • 2,5 dl olivenolje
  • 1 løk, finhakket
  • 2 hvitløkfedd i tynne skiver
  • 2 ss tomatpuré
  • 1 moden, reven tomat, eller 1/2 boks hermetiske tomater
  • ½ liter vann
  • 1 bunt bladpersille, eller helst selleriblader om du får tak i det, finhakket
  • 1 ts tørket oregano
  • ½ ts spisskummen
  • 1 ts sukker
  • pepper
  • salt

Legg bønnene i vann over natten. De sveller mye, så bruk rikelig med vann i en stor bolle.

Varm oljen, stek løk til den så vidt begynner å få farge, tilsett tomatpuré, revet tomat, vann og alt krydderet unntatt salt. Vær forsiktig, det kan sprute hvis oljen er for varm! Kok sausen i 20 minutter.

Hell vannet av bønnene, kok dem i nytt vann 20 minutter, og sil vannet fra. Bland bønner og tomatsaus og ha dette i et vidt, ildfast fat.

Stek ved 190 grader i 1,5 – 2 timer. Vend på bønnene en gang i blant, og tilsett mer kokende vann om det virker tørt. Smak til med salt helt til slutt. Spis varm eller romtemperert, som hovedrett eller mezé.

Til 8 som hovedrett

For print, kopier url: http://wp.me/s14Y1j-gigantes og trykk på knappen: Print

Reklame

2 responses to “Gigantes sto fourno / bakte limabønner

  1. Yassou!! Ti kala!
    Jeg snublet over bloggen din idag, og gleder meg masse til å prøve oppskriftene dine! Så flott at du utvider nordmenns kjennskap til det greske kjøkken (som turist får man jo sjelden de virkelig gode rettene) Jeg har selv bodd mange år i Hellas, var t.o.m. gift gresk og er der hver sommer, på ulike øyer, så jeg er mildt sagt grekofil. Her er forresten litt om mine matopplevelser i Hellas: http://gullimunn.com/2012/06/02/hellas/ og her er min greske ‘mathistorie’. http://myggwiz.wordpress.com/2012/01/14/paradise-found-and-lost/
    Nå skal jeg lete etter boken din!! Det blir årets strandlektyre på Naxos. Har ikke vært i Nafplio dessverre, men kjenner en familie derfra. (Bavellas.)

  2. Yassou!
    Kjekt å høre fra deg! Jeg har kikket litt på bloggene dine, og skal lese mer når jeg har tid, men det lille jeg fikk med meg ga mersmak. Nydelige bilder fra Hellas!
    Som en liten kuriositet kan jeg nevne at jeg også er journalist, utdannet som det iallfall, og selv om jeg ikke har svigermor fra Sfakia-området kom morsslekten til min koumbaros derfra, så jeg har hørt diverse historier om de ville sfakiotene 😉
    Hyggelig om du vil lese boken, det er ukomplisert strandlitteratur. Tror du bare får tak i den på forlaget nå.
    Må legge en Hellastur til Nafplio engang, da! Peloponnes er enda finere enn øyene, spør du meg!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s