Pastitsio

Pastitsio kalles gjerne ”Hellas’ svar på lasagne”, men det har funnets pasta i Hellas minst like lenge som i Italia, så for alt vi vet er kanskje lasagne ”Italias svar på pastitsio”. Nåja, det betyr jo egentlig ingenting, viktigere er det at dette er herlig mat. Grekerne spiser den helst lunken eller kald, det gir mer smak.

  • 600 g karbonadedeig av okse eller lam, evt. halvparten av hver
  • 3 ss olje
  • 1 løk, finhakket
  • 1,5 dl rødvin
  • 1 liten boks tomatpuré (150 g)
  • 2,5 dl vann eller kjøttkraft
  • 3 hvitløksfedd, presset eller most
  • salt, pepper, kanel, allehånde, oregano
  • 400 g bucatini (tykk, hul spagetti, ev penne eller makaroni)
  • 4 ss smør
  • 3 ss hvetemel
  • 5 dl melk
  • salt, pepper
  • 3 dl revet ost , som graviera eller gruyere eller hva du liker
  • evt. 1 dl brødrasp

Stek kjøttdeigen lysebrun  i olje, mens du moser og gnir den, den skal være så finfordelt som mulig. Stek løken med den siste tiden. Hell over vin, og la den koke litt inn. Rør inn tomatpuré, vann, hvitløk og krydder. Vær forsiktig med kanelen, et bitte lite dryss er nok. Kok sausen lenge, helst i et par timer, men iallfall minst en halv. Sausen skal være tykk som grøt.

Kok pasta etter anvisning på pakken.

Smelt smør og rør inn hvetemel til den hvite sausen. Spe litt etter litt med melken, og småkok sausen i fem minutter. Smak til med salt og pepper, og ta sausen av platen, bland inn revet ost.

NB: Skal det være helt ekte, kan du doble mengden av alle sauseingrediensene, unntatt osten, og tilsette et par vispede egg helt til slutt Selv fortrekker jeg versjonen over.

Smør et ildfast fat. Legg halvparten av pastaen i bunnen, all kjøttsausen oppå der, og resten av pastaen på toppen. Hell over ostesausen, og dryss over brødrasp om du bruker det. Bak ved 180 grader i ca 40 minutter.

La pastitsioen hvile en halv time på kjøkkenbenken, før du spiser den med salat og brød.

Til 6.

For print, kopier url: http://wp.me/p14Y1j-1s og trykk på knappen: Print

Har du en rest igjen av kjøttsausen? Lag pitapizza!
Her er en annen pastitsiooppskrift – med kylling.

Reklame

8 responses to “Pastitsio

  1. Dette var kjempegodt… beste «lasagne» jeg har lagt. Godt du skrev at en skulle være forsiktig med mengde kanel… ett dryss var mer enn nok.

  2. Glad den falt i smak, og tusen takk for skrøyd!

  3. I dag har vi bestillt hus som vi skal leie på Kalymnos, så da må vi jo innom disse flotte oppskriftene å lage litt gresk mat så vi får «ladet» opp avreise :-))

  4. vi hadde pastitsio forrige uke! Jeg ELSKER det! men dessverre for en merkelig grunn mann OG barn gjør ikke det : ( så det blir ikke så ofte pastitsio hos oss
    – når jeg lager det jeg lager besamel sause fra bunnen, uten ost men med muskat til smaksetting og lit revet mizithra på toppen 😉

    • Ååhhh mizithra 🙂
      Heldigvis elsker kjæresten min pastitsio, så jeg lager det rett som det er. Tror ikke jeg hadde orket alt arbeidet med å lage det bare til meg selv. Håper familien din snart forandrer mening, for pastitsio er jo bare helt vidunderlig!
      Ha en fortreffelig dag 😉

  5. Hei, Jeg er selv gresk og det finns mange forskjellige varianter der. Den jeg liker best er å ha all pasta i bunn, kjøttsausen over og ostesausen(besamel sausen) på topp og litt ost over igjen. I besamel så bør man ha litt muskat i for å få litt ekstra smak. 🙂

    • Hei, kjekt å høre fra deg!
      Javisst finnes mange varianter, enhver kokk og hobbykokk lager den vel på sin måte 🙂 Selv liker jeg ikke et tykt lag med bare bechamel, men det er jo ofte slik man får den, akkurat som med moussakas. Men muskat i sausen, det er jo riktig godt!
      God helg!
      Hilsen Merete

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s