Gemista / Risfylte grønnsaker (med kjøttdeig eller ost)

Gemista

Om du noen gang skal imponere en greker med kokekunsten din, må du for all del ikke servere gemista. Det er nemlig hans eller hennes mamma som lager de beste gemistaene i hele verden. Uansett. Tro meg, dine kommer aldri til å nå opp.
Gemista (eller yemista) kommer av ordet for fylt, og dette er altså risfylte tomater og paprikaer. Dette er en erketypisk gresk rett, og finnes i et utall av varianter – se også denne vegetarvarianten. Ris er det eneste som  være oppi en gemista. Utover det kan du ta hva du liker. De på bildet har ost oppi, det er minst like vanlig å lage dem uten. Du kan bruke biffdeig, pinjekjerner, rosiner, dill, oregano, mynte, du kan bruke auberginer og squash i stedet for eller i tillegg til paprika og tomater… Her er det bare å eksperimentere. Men uansett, server med fetaost og brød!
Visste du forresten at det dyrkes ris i Hellas?  Jo, det gjør faktisk det. Nord-Hellas har mange elver, og i deltaene til noen av dem dyrkes det ris, i tillegg til at det foregår risdyrking ved havet. Sistnevnte gir risen en anelse naturlig saltsmak.

  • 4 tomater
  • 4 grønne paprika (jeg har brukt røde på bildet, altså)
  • 1 ts sukker
  • Fyll:
  • 250 gram reven, smaksrik hvitost eller biffdeig (se over)
  • 1 dl vann.
  • 1 dl olivenolje
  • 8 ss ukokt ris, f.eks arborio eller annen risottoris
  • 1/2 finhakket løk
  • 3 hvitløkfedd, presset
  • 2 vårløk, finhakket
  • 2-3 ss finhakket persille
  • salt
  • pepper
  • Tilbehør:
  • 4 store, skrelte poteter, i båter
  • 1/2 dl olivenolje
  • 1 ss tomatpuré
  • 3 dl kraft (ev buljong)
  • salt, pepper

Skjær toppen av tomatene og fjern frø og hinner med kniv eller en teskje. Gjør det samme med paprikaene. Pass på at du ikke skjærer hull i fruktkjøttet, og ta vare på toppene. Dryss litt sukker i tomatene.

Om du bruker biffdeig, stek den raskt i litt litt olje, gni den med en gaffel så den gryner seg, men ikke blir gjennomstekt. Kok pannen raskt ut med vann. Bland dette vannet, biffdeigen, olivenolje, ris, løk, hvitløk, vårløk og persille i en bolle. Smak til med salt og pepper.
Lager du ostevarianten blander du bare alle ingrediensene til fyllet.

Fordel risfyllet mellom tomatene og paprikaene, men ikke fyll dem helt opp. Legg på toppene. Sett dem i et smurt, ildfast fat. Legg potetbåtene innimellom, slik at de støtter opp grønnsakene.
Bland olivenolje med tomatpuré og kraft, salt og pepper. Hell dette over potetene.
Dekk fatet med aluminiumsfolie eller et lokk. Stek v 190 grader i 1 time og 30 min, etter en time tar du av aluminiumsfolien/lokket.
Ta fatet ut av ovnen og la det stå tildekket i en halv til én time før du spiser, slik at smakene blander seg, og maten er lunken, ikke varm (vel, det er gresk skikk). Gemista kan også spises helt kalde, det gjør grekerne om sommeren. Husk å helle litt av tomatoljen som danner seg i bunnen av fatet over grønnsakene før du spiser.
Til 4

For print, kopier url: http://wp.me/p14Y1j-81 og trykk på knappen: Print

Legg igjen en kommentar