Peïnirlí / Hvetebåter med ostefyll

Peïnirli kommer fra et tyrkisk ord for ost, og gir altså navnet til disse hvetedeigsbåtene fylt med ost og ofte masse annet godt. Det er det som er så fint med peïnirli, du kan fylle dem med nesten hva du vil, som toppingen til favorittpizzaen din, egg (-eplomme) og bacon, marinerte eller friske grønnsaker, forvellet spinat, spekemat, oliven pluss feta pluss paprikaringer, middagsrester… Men altså alltid: ost i bunnen. Bruk det du har eller liker, selv synes jeg det er godt med en blanding av graviera (erstatt med gruyere eller sveitserost), og reggiano (erstatt med parmesan).
Vi har med andre ord her en slags åpen calzone eller en halvlukket pizza, alt etter som, men røttene til retten ligger altså i Tyrkia, og er brakt til Hellas av hjemvendte (dvs hjemsendte) grekere på 1920-tallet.
Grunnoppskriften under (og forslag til fyll) kommer fra det greske nettstedet I diadromi. Klikk gjerne på linken, om du ikke skjønner teksten, kan du la deg inspirere av bildene!

  • 2,5 dl lunkent vann
  • 2 pakker tørrgjær (16 gram)
  • 1 egg
  • 2,5 dl lunken melk
  • 0,5 dl olivenolje
  • 1 ts salt
  • ca 1 kg hvetemel
  • Fyll:
  • 500 gr kaseri (eller fast mozzarella)
  • 150 gr kefalotyri (eller peccorino romano/parmesan)
  • ca 2 dl melk
  • smør

Løs gjæren opp i vannet og bland inn resten av ingrediensene til deigen. Elt godt, og tilsett ev mer mel, slik at du til slutt har en myk, men ikke klissete, deig. Dekk bakebollen med et fuktet kjøkkenhåndkle, sett den lunt og la den heve til dobbel størrelse.
Du kan lage så store peïnirlier du vil, så del deigen i 4, 6, 8, 10 eller 12 biter alt etter smak og behag. Rull hver bit til en ball, og la dem hvile lunt mens du lager fyllet:
Riv ostene, og bland med litt melk til du har en fast røre. Smelt smør.
Proffe peïnirlibakere ruller deigballene på bakebordet til de blir avlange, og så former de et hull til fyllet. Enklere er det å kjevle ut ovale leiver, 3-4 mm tykke, legge fyll nesten ut til kantene og brette kantene delvis over fyllet. Pensle bakverket med smeltet smør. Hell 1 ts til 1 ss smør over fyllet, alt etter størrelsen på peïnirliene, eller legg på det øvrige fyllet om du vil ha det. La dem hvile i 30 min på et lunt sted.
Bak v 200 grader i 20 – 30 minutter, igjen avhengig av størrelse, midt i ovnen. Spises ferske.
Du kan også fryse ostefylte – men ikke stekte – peïnirlier. Når du har lyst på en, tar du smør eller mer fyll oppi, og setter den rett i stekeovnen.

For print, kopier url: http://wp.me/p14Y1j-cF og trykk på knappen: Print

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s