Middelhavssalat med reker og bønner

Mediterranean er et vakkert, engelsk ord som kommer fra det latinske mediterraneus – som i bunn og grunn betyr «midtre jord». Middelhavet sier vi (regner med du visste det, da). På gresk heter Middelhavet Μεσόγειος θάλασσα, Mesogios Thalassa, og Mesogios betyr også midtre jord (mens thalassa betyr hav). Grekernes rike, og senere romernes, strakk seg en gang rundt så å si hele Middelhavet, så for dem var dette virkelig midten av deres verden.

Og helt uten betydning, men bydelen Midjord i Stavanger heter jo faktisk «det samme» som Mediterraneaneus / Mesogios. Sånt noe fascinerer etymologinerden i meg.

Denne smakfulle rekesalaten henter inspirasjon fra flere av middelhavslandene, men det skal vi ikke laste den for, bare nyte den med nybakt brød og kanskje en klunk hvit- eller rosévin.

Oppskriften kommer fra foodiecrush, men er noe endret. Der bruker de bl.a. frosne, ukokte reker (som de koker), jeg hadde en boks jeg måtte bruke opp. Men neste gang skal jeg koste på meg ferske reker, hvis jeg har råd, de har jo blitt svindyre! Og så er det du som bestemmer om du vil ha mest reker eller mest bønner i salaten.

Salaten kan godt blandes sammen, minus ruccolaen, opptil én dag før dere skal spise, da utvikler den enda mer smak. Bare ikke glem å vende inn salaten før du serverer.

  • 1 – 2 boks reker (du bestemmer)
  • 0,5 dl extra virgin olivenolje
  • 0,5 sitron, saft og finrevet skall
  • 2 ss hvitvinseddik
  • 1 stor hvitløkskløft, most eller mortret
  • 1 ss sennep, gjerne grov
  • 4 ss hakket dill
  • salt, nykvernet pepper
  • 4 dl ruccola
  • 2,5 dl cherrytomater, delt i to
  • 1 – 2 boks hvite bønner (du bestemmer), godt skylt
  • 1/4 rødløk i smale strimler

Ha rekene i en sil og la dem renne godt av seg.

Bland olivenolje, sitronsaft, sitronskall, hvitvinseddik, hvitløk, sennep, 3 ss av dillen, salt og pepper. Pisk eller rist sammen.

Ha resten av ingrediensene, minus den siste ss med dill, i en salatbolle, og bland. Tilsett dressingen, litt etter litt og smak til, du trenger kanskje ikke alt. Avkjøl salaten tildekket i kjøleskap. Pynt med dillen og spis med brød til.

Til fire

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s