Gresk pizza på pitabrød

Pitabrød har grekerne laget siden antikken, og de likte å dekke brødet med ost, olje og krydder. Pizzaen er dermed egentlig skapt i Hellas, og at ordet pita med tid og sted er blitt til (pitsa) pizza på italiensk er jo en grei sak. (Nå hadde jeg fått italienerne på nakken om de hadde fulgt bloggen min.)
Har du noen pitabrød liggende, tar det ikke lengre tid å lage en ”gresk pizza” enn det tar å fikse en (betydelig kjipere pizza) fra frysedisken. Enten du baker pitabrødene selv eller kjøper dem ferdige, kan de fint fryses, og så tar du opp etter behov. Pitaene trenger ikke engang tine før du begynner med pizzatoppingen.
Jeg bruker gjerne denne tomatsausen, fordi jeg ofte har et glass stående i kjøleskapet, men bruk den pizzasausen du liker, eller bare tomatskiver – enkelt og godt. Toppingen er selvsagt opp til deg, forslaget nedenfor er det som kalles nettopp ”gresk pizza” på en pizzarestaurant i Nafplio. Legger du til noen skiver grov pølse får du det de kaller pizza choriatiki.

  • Pitabrød
  • Vinter-tomatsaus/ pizzasaus/tomat i tynne skiver
  • Smuldret fetaost eller en god, reven gulost, eks graviera/gruyere – eller en blanding av feta og gulost
  • Grønn paprika, i strimler
  • Rødløk, i smale båter
  • Oliven
  • En skvett god olivenolje
  • Ev. oreganokrydder, salt, pepper

Sett ovnen på 250 grader (bruk bare undervarme + varmluft om du kan)
Smør et tynt lag tomatsaus eller pizzasaus på pitabrødene, eller legg på tomatskiver, Bruker du tomatskiver er det godt å salte og pepre dem samt drysse over litt oregano.  Legg på feta eller gulost og til slutt toppingen. Ringle over litt olivenolje.
Legg pizzaene på et stekbrett og stek dem til osten begynner å få farge, i min ovn tar det ca 7 min.

For print, kopier url: http://wp.me/p14Y1j-oa og trykk på knappen: Print

Reklame

6 responses to “Gresk pizza på pitabrød

  1. yes ! da var kveldsmaten i box : ) tusen takk for tips !

    god helg.

    fra Berit som kom via Hm..

  2. Du har en «pseudo-italiener» som leser bloggen din. 😉 Men siden jeg er såpass grekofil som jeg faktisk er så skal jeg la være å nevne noe om denne saken til italienerne.

    Men pizzaen er god den, uansett hvem som er dens opphav…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s