Vinteren kan være kald i Hellas. I Nord-Hellas er snø helt vanlig vinterstid, men selv så langt sør du omtrent kommer i Europa, på Kreta, byr vinteren på snødekte fjell. «Min» greske by, Nafplio på Peloponnes, er bedre stilt, her har det falt snø to ganger de siste førti årene, sies det, og da lå den bare noen timer. Det er omtrent som i hjembyen min Stavanger det. Iallfall nesten.

Snødekte fjelltopper danner bakteppe for Nafplio. Bildet er tatt en snørik februar for noen år siden.
Akkurat som folk i Stavanger gjerne drar til Sirdalen for å bruke skiene sine, kan nafpliotene dra opp til Helmos-fjellet for å stå på ski. Kjøretiden er omtrent lik, men å ellers sammenlingne Sirdalen og Helmos kan jeg ikke, for jeg går nemlig ikke på ski. Ikke renner jeg på dem heller. Jeg bent fram hater ski, kaldt og klabbete og direkte livsfarlig er det, synes nå jeg. Snø er veldig fint å se på, men that’s it!
Likevel liker jeg vinteren, enten den er i Hellas eller Norge, med tykke raggsokker, stearinlys og fyr på peisen, portvin og en god bok i sofakroken. Og supper, supper er aller best om vinteren, så det fikk jeg lyst på i dag. Denne suppa er kanskje ikke mer gresk enn at den er kreert av en gresk matblogger, Argiro, men den er smaksrik, mørk og vidunderlig vinterlig.
- 5 ss olivenolje
- 1 løk, i strimler
- 1 hvitløksfedd, finhakket
- 500 gr portobellosopp, i strimler
- 200 gr ferdigkokte eller hermetiske kastanjer, i biter, (kan sløyfes)
- 2 ss cognac eller metaxa
- 1 l god kyllingkraft (ev kyllingfond + vann)
- 1,5 dl kremfløte
- en klype nyrevet muskattnøtt
- salt, pepper
- bladpersille og olivenolje til servering
Ha oljen i en mellomvarm gryte, tilsett løk og stek i ca tre minutter. Ha oppi hvitløk, sopp og kastanjer, og stek videre tre minutter til. Hell over cognacen og la den koke godt opp. Ha i kraften, legg på lokk, og la suppa småkoke i 20 minutter. Rør i kremfløten og smak til med krydderne. Fordel suppa i fire boller, pynt med persille og en liten dash olivenolje.
Til 4
For print, kopier url: http://wp.me/p14Y1j-QV og trykk på knappen: