Grønnsaker à la Grecque

alagrecque

De fleste av oss bør spise mer grønnsaker, og her skal du få en oppskrift som gjør dem enda bedre. Lag gjerne en stor porsjon, retten holder seg opp imot en uke i kjøleskapet.

Du kan bruke de fleste typer friske grønnsaker som liker å kokes, det viktigste er at du tilsetter grønnsakene i forhold til hvor lang koketid de trenger. Ingredienslisten nedenfor er mao bare et forslag, har du noen blomkålbuketter eller brekkbønner eller sukkererter eller vårløk eller litt broccoli eller hva som nå måtte ligge på lur i ditt kjøleskap, bruk dem også. Grei måte å bruke opp restene i grønnsaksskuffen, eller hva? Jeg bruker alltid gulrot, uansett hva jeg ellers har oppi, for å balansere syrligheten i retten. Som nevnt i en tidligere bloggpost er à la grecque (= på gresk vis) fransk kokkespråk for noe som serveres i en saus av olivenolje, sitronsaft og/eller vin, samt smaksrike urter og kryddere.

Server grønnsakene kalde eller romtempererte, som en enkel forrett eller sammen med kylling, fisk eller hva du vil, egentlig. Kjæresten min og jeg spiser dette til lunsj også, mengden nedenfor delt på oss to sammen med nystekt brød og noen staver gravieraost (gruyere) er helt fortreffelig. Eller sammen med en god leverpostei på brødet, om vi skal være norsk-greske. Og det er vi jo uansett, når sant skal sies.

 • 1 dl hvitvin
 • 1,5 dl vann
 • 1/2 dl olivenolje
 • 1/2 dl hvitvinseddik eller nypresset sitronsaft
 • 1 laurbærblad
 • 1 ts tørket timian eller oregano
 • 1/2 ts sort, hel pepper
 • knapt 1/2 ts salt
 • 2 velvoksne gulrøtter, i staver
 • 1 løk, rød eller gul, i båter
 • 2 store portobellosopper, i båter
 • 1 squash, i staver
 • litt finhakket, frisk bladpersille til servering

Bland de åtte første ingrediensene i en gryte og kok det opp. Tilsett gulrøttene, kok i ca fem minutter under lokk og rør om et par ganger. Tilsett løk og sopp, legg på lokk og kok i tre minutter til, rør om et par ganger. Ha oppi squashen, legg på lokk, kok i vel ett minutt til og rør om en gang underveis.

Fjern grønnsakene fra gryten med en hullsleiv og legg dem i en bolle. Fosskok laken til den er redusert til det halve, sånn cirka. Fjern pepperkorn og laurbærblad. Avkjøl laken og hell den over grønnsakene. Vend alt forsiktig sammen.
Server romtemperert eller kald med et persilledryss.

Tilbehør/forrett til fire, lunsj til to.

For print, kopier url: http://wp.me/p14Y1j-QH og trykk på knappen: Print

Reklamer

9 responses to “Grønnsaker à la Grecque

 1. Dette høres fantastisk godt ut. Så herlig at du oppgir nøyaktige koketider, ulike grønnsaker er ikke alltid det letteste å ‘samkoke’.

  • Godt kan jeg love at det er! Men må vel innrømme at koketiden også har med størrelsen på f.eks. gulrotstavene etc. Oppskriften gir iallfall ikke overkokte grønnsaker, men så har det jo med smak og behag å gjøre også. Uansett, helt enig, samkoking av grønnsaker er fint i teorien, ikke alltid like lett i praksis 😉

 2. Jeg har ambisjoner om å spise mer grønnsaker og da er tips og oppskrifter som gjør grønnsakene litt mer spennende helt supert! Tusen takk :0)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s