Tavas / Gresk-kypriotisk kjøttform

Tavas er en gresk-kypriotisk rett som minner mye om kleftiko, og den kan lages med både lam og oksekjøtt. Dette er en sånn alt-i-ett-form som skal bake i stekeovnen i en evighet, faktisk 4,5 timer, men den passer seg selv så mye arbeid er dette ikke. Til slutt er kjøttet mykt som smør, og du trenger bare et godt brød som tilbehør. På bildet har jeg jålet maten til med noen strimler fersk basilikum, men det er verken vanlig eller nødvendig.
En tavas er en keramikkform, og denne retten har fått navnet sitt fordi den vanligvis ble laget i en slik form. Men det trenger du ikke ta så nøye, lag maten i det du har, enten det er én stor form eller porsjonsformer, i leirgods, glass eller metall.

 • 1 kilo lam eller okse, skåret i biter på ca 5 x 5 cm
 • 4 faste poteter, skåret i båter
 • 2 løk, i båter
 • 1 dl olivenolje
 • 4 hvitløkfedd, finhakket
 • 2 ss tomatpuré
 • 1 ts korianderfrø
 • 1 lite dryss kanel om du liker det
 • salt, pepper
 • 3 tomater, i skiver
 • 2 squash, i skiver

Legg kjøtt, poteter og løk i et ildfast fat. Bland olivenoljen med hvitløk, tomatpuré, korianderfrø, kanel om du bruker det samt salt og pepper. Hell halvparten av dette i formen og bland godt, slik at kjøtt, poteter og løk er godt dekket. Legg tomater og squash på toppen, og hell over resten av oljeblandingen.
Pakk formen inn i aluminiumsfolie, slik at det er helt tett. Bak v 160 grader i tre timer. Sett ovnen på 180 grader, og bak en time til. Øk så temperaturen til 200 grader, fjern folien, og bak en halvtimes tid til.
Til 4

For print, kopier url: http://wp.me/p14Y1j-gw og trykk på knappen: Print

Reklame

5 responses to “Tavas / Gresk-kypriotisk kjøttform

 1. mye inspiration hos deg. muye jeg vet om selfølgelig men bare kommer ikke i tankene lenger. jeg lagte tomatokeftedes noen dager siden. skikkelig gode : ) …. og alle fornøyde i huset ; )

 2. Denne må jeg prøve, høres helt herlig ut! Og så enkelt, den lager jo seg selv! Har forresten en utrolig morsom historie om Kleftiko fra noen år tilbake: Mannen og jeg ferierte på Poros sammen med et vennepar, og var ute og spise på en taverna like i nærheten av hotellet vårt en kveld. Det ble hektisk aktivitet da et amerikansk (!) reiseselskap på 13 personer ankom, og vi fulgte interessert med. Etter endel om og men hadde alle fått bestilt, og servitørende begynte å bære ut maten. Idet en av servitørene nærmer seg bordet med folieinnpakket kleftiko, utbryter en av de mannlige gjestene på bred amerikansk dialekt: Is that the lamb leftico?! Leftico! Vi knakk sammen av latter, som du sikkert skjønner:) Det høres jo ut som en sykdom eller noe, og resten av ferien sa vi «is that the lamb leftico» om alt mulig, og hadde det utrolig morsomt med det:) Ønsker deg en fin dag!

 3. Mhm, tomatokeftedes er en av mine favoritter, må snart lage igjen!

  Leftico! :-))
  En stund gikk jeg og noen nafpliotiske venner rundt og sa (skal prøve å skrive det, tenk amerikansk): Effa-risstau, etter noen amerikanere som uttalte Efcharistó (takk) slik.

 4. Hvor mange mennesker er denne oppskriften beregnet på?

 5. Hei Lena,
  til fire, server den gjerne sammen med et godt brød.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s