Patates spanakopita / Spinatpai i potet

Spinatpai er noe av det greskeste som finnes. Her erstatter den kjente, gresk-amerikanske kokken Diane Kochilas filodeigen med potet, og det gjør hun klokt i. For dette er bare så godt! Min greske «svigermor» elsker disse, og jeg skal innrømme at jeg blir ekstra stolt og glad når jeg får skryt av henne for min greske kokkelering. Potet-spinatpaiene kan serveres som en mezé, som lunsj eller middag, gjerne med et glass knusktørr hvitvin til.

  • 2 store bakepoteter
  • 1 + 3 ts olivenolje
  • 1/2 rødløk, hakket
  • 1 hvitløkfedd, most eller mortret
  • 100 gram frisk babyspinat
  • 1 ss smør
  • 0,8 dl fetaost, smuldret
  • 0,5 dl kremost eller gresk anthotyro
  • 0,6 dl gresk yoghurt naturell
  • 0,8 dl frisk dill, hakket
  • 1 egg, sammenpisket
  • salt, nykvernet pepper
  • 4 ss revet hvit geitost, alpeost eller gresk kaseri

Skrubb potetene godt, men la skallet være intakt. Del dem i to og kok dem i saltet vann til de såvidt er gjennomkokt. Hell av vannet og sett potetene til side.

Varm 1 ts olivenolje over middels varme i en stekepanne og stek løken til den er mør og lett gylden, ca. 10 minutter. Tilsett hvitløken det siste minuttet. Ha spinaten i gryten og rør til den faller sammen. Tilsett smøret og bland. Ha fyllet over i en bolle.

Skrap ut mesteparten av potetkjøttet ved hjelp av en teskje, men la 0,5 – 1 cm være igjen langs skallet. Mos potetkjøttet lett med resten av olivenoljen. Tilsett det i løk- og spinatmiksen. Bland inn fetaost og kremost, yoghurt, dill, egg, salt og pepper. Fordel fyllet i potetene. Dryss hver potet med 1 ss ost.

Plasser potethalvdelene i en form, og bak dem ved 175 grader i 25 til 30 minutter.

Legg igjen en kommentar