Domatopita / Tomatpai

Pai med tomater, gode, søte, kjøttfulle tomater, det er en real fest i munnen! Opprinnelsen til denne paien er rent vegetarisk, og funnet på Cretan Gastronomy, men det hender jeg tilsetter litt skinke eller hamburgerrygg om jeg tilfeldigvis har det i kjøleskapet, eller litt skivet sopp. Uansett skal tomatene spille hovedrollen, så det er viktig at de har god kvalitet. Tomatpaien kan være en del av et mezedesbord, eller serveres som lunsj eller en lett middag, og i så fall får den selskap av en grønn salat hjemme hos meg.

Deigen er rask å mikse sammen, men vil du gjøre det enda enklere, bruk filodeig, butterdeig eller ferdigkjøpt paideig.

  • 400-450 gram tomater (ca 3 store tomater)
  • 1 løk, i tynne skiver
  • 1-2 fedd hvitløk, most eller mortret
  • 2 ss olivenolje
  • ev 100 gram kokt skinke eller hamburgerrygg, strimlet
  • 1 egg
  • 100-120 gram gruyere (gresk graviera, ev. en engelsk cheddar), grovrevet
  • salt, pepper, oregano, ev. litt sukker
  • ev. noen basilikumblader til pynt
  • deigen:
  • 150 gram gresk yoghurt naturell
  • 0,7 dl olivenolje pluss litt ekstra til utkjevling av deigen
  • 1 ts salt
  • 250 gram hvetemel
  • bakepapir
  • tilbehør: en grønn salat er godt til, men ikke påkrevet

Forbered fyllet: Skjær tomatene i skiver, salt dem lett og la dem renne av væsken i en sil i minst en halvtime. 

Lag deigen: I en bolle, visp yoghurt, olivenolje og salt med en visp. Tilsett melet gradvis mens du rører, til du har en myk og smidig deig. Dekk deigen med et håndkle eller kjøkkenpapir, og la den hvile i romtemperatur i 30 minutter.

Sett ovnen på 200 grader. Trykk lett på tomatene for å fjerne mer væske og hell dem i en bolle. Tilsett løk, hvitløk, pepper og oregano og en skje olivenolje og bland. Rør også inn kjøttet om du bruker det. Hvis tomatene er veldig syrlige kan du også blande inn ca 1/2 – 1 ts sukker.

Kjevle deigen ut på bakepapir, til du har en sirkel på ca 30 cm. Skjær bort overflødig deig (og kast det du skar bort), slik at deigen er noenlunde rund. Skill egget i hvite og eggeplomme, pisk hviten litt og smør den på deigen. Fordel ca 2/3 av osten på deigen, men unngå å strø ost på de ytterste 2-3 cm av deigen. Fordel tomatfyllet på toppen av osten, bruk en skje og sørg for at du ikke får med deg eventuell væske som er dannet i bollen. Brett over kantene av deigen på fyllet. Pisk sammen eggeplommen og pensle deigen med den. Ringle over resten av olivenoljen på fyllet.

Stek i forvarmet ovn, litt under midterste rille, i 45 minutter til paien er gylden. Etter ca 35 minutter drysser du resten av osten oppå fyllet. Ta paien ut av ovnen, vent 10-15 minutter og server, gjerne med basilikumpynt og en grønn salat.

Legg igjen en kommentar