Haloumi me meli ke sousami / Halloumi med honning og sesamfrø

Å Zevs så godt! Salt og søtt og syrlig i en himmelsk blanding, man kan bli salig av mindre. Når dette står på tavernaens mezédesmeny er det vanskelig å ikke bestille det. Heldigvis er det enkelt å lage selv også. Og ja, i Hellas steker vi i extra virgin olivenolje, slik «vi» har gjort i tusenvis av år. Men du kan selvsagt bruke annen olje også. Oppskriften er fra MyGreekDish.com, men du trenger egentlig ikke oppskrift, bruk de mengdene du vil. Du kan også krydre litt mer, for eksempel med spisskummen, paprika eller chili flakes. Litt hvitløk er også godt. Disse smakene tilsetter du sammen med honningen. Friske urter er også deilig her, som timian eller basilikum. Vil du ha noe friskt til, er vannmelon førstevalget her i huset iallfall. Men trenger du å tilsette noe mer? Nei, dette er nydelig som det presenteres her også!

Halloumi er en fast, salt ost laget i Kypros på saue- og geitemelk. Den er litt gummiaktig, og er best når den spises varm og nylaget.

  • 1 halloumi-ost (225 – 250 gram)
  • 1 ts sesamfrø
  • 1,5 ss extra virgin olivenolje
  • ca 2 ss honning (flytende)
  • 0,5 sitron

Tørk halloumien så godt det lar seg gjøre med kjøkkenpapir eller et rent kjøkkenhåndkle. Del den i 8 – 10 skiver, og tørk skivene også. (Skivene deler seg ofte i to, men det gjør absolutt ingenting.)

Bruk en tykkbunnet non-stick stekepanne, og rist sesamfrøene i to minutters tid, til de begynner å bli gylne. Pass på, det går fort!

Sett frøene til side. I samme panne, nå fullstendig fri for frø, varmer du opp oljen. Stek halloumien i tre, fire minutter på hver side, til den får fin farge. Hell honning på osten, snu dem og stek videre til honningen bobler. Ta pannen av varmen og skvis over sitronsaft. Spis umiddelbart, med honning fra pannen og sesamfrø.

Legg igjen en kommentar