Afrato psomi / Luftig brød

Dette enkle og nærmest hurtigbakte brødet er fra «byen», som det kalles når oppskriften har kommet til Hellas via grekere som bodde i Tyrkia / Istanbul før de ble drevet tilbake til Hellas. Det har en luftig og litt smuldrete tekstur, som minner om brioche. Brødet er best samme dagen det er bakt, men det som blir igjen pleier jeg å skjære i skiver og fryse, og så får de skivene jeg skal spise en omgang i brødristeren. Brødet passer som tilbehør til allslags lunsj eller middag, f.eks suppe og salat, og de brødristede skivene blir ofte frokost med egg, smør & marmelade eller ost på. Oppskriften har jeg funnet på gastronomos.gr.

  • til 2 små brød:
  • 20 gram gjær
  • 1 ts sukker
  • 3,5 dl helmelk, fingervarm
  • 650 gram hvetemel pluss litt mer til utbaking
  • 0,5 dl olivenolje
  • 2 ts salt
  • sesamfrø til pynt

Løs opp gjær og sukker i den varme melken i en bakebolle, dekk til med plastfolie e.l. og sett det til side i 15 minutter for å aktivere gjæren. Ha i hvetemel, olje og salt. Elt i kjøkkenmaskin eller med hendene til du har en tett og smidig deig.
Ha litt mel på bakebordet, legg deigen oppå og del den i to deler. Form dem til runde brød. Dekk et stekebrett med bakepapir og legg på brødene. Pensle dem med litt vann, dryss dem med sesamfrø og skjær noen snitt i brødet.
Dekk løst med plastfolie og la brødene stå på et lunt sted i 45 minutter, til de hever seg og dobler i volum.
Bak dem i ca 30 minutter på 180 grader, til de er gyldenbrune. Avkjøl på rist.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s