
Mange greske kaker skal overhelles en stor mengde sukkerlake når de er bakte, det gir dem en slags puddingaktig konsistens, kaken blir en dessert (glyko) mer enn en kake. I så måte var denne kaken, som jeg fant på Kasarolla annerledes, for laken var ikke søt og det var heller ikke så mye av den. Én dl kondensert melk, skulle det være. Kondensert melk brukes mye i Hellas, det er for eksempel det som tilsettes om du liker melk i frappéen. Men i Norge… Før hadde vi Vikingmelk, men den har de sluttet å produsere. Nå selges visstnok Tørsleffs kondensert melk, men den fant jeg verken på Meny eller Kiwi her på Tasta. Man kan lage det selv, ved å la helmelk sakte fordampe inn til det halve ved ca 80 grader og røre hele tiden, fortalte Google meg, en langtekkelig og kjedelig prosess jeg ikke gadd. Så hva skulle jeg gjøre?
Jeg spurte «hyggegruppen» min i Hellas. I den er vi en liten gjeng kvinner, greske, men også en engelsk, en irsk og en amerikansk, alle gift med greske menn og med lang fartstid på greske kjøkken. Vi damene treffes jevnlig og gjør kjekke ting, eter lunsj eller middag, drar på utflukter, går på kino eller konsert og drikker vin etterpå osv. Tilfeldigvis er de fleste av oss også ivrige hobbykokker, og på Messenger-gruppen vår er det mye matsnakk. Så hva gjør man uten kondensert melk?
Bare sløyf det, foreslo én. Kaken blir sikkert god likevel. Men tenk om den blir tørr, skrev jeg. Bruk kaffelikør, mente en annen. Nei, appelsinlikør, kom den tredje med. Joda, det fristet det, men kaken skulle også kunne spises av sjåfører. Og slik debatterte vi oss fram til at espresso og nypresset appelsinsaft ville være det beste. Og slik ble det!
- kake:
- 3 dl hvetemel
- 3 ss kakao
- 3 ts bakepulver
- 2 ts vaniljesukker
- 3 egg
- 1/2 dl solsikkeolje
- 1 dl melk
- 1 dl sukker
- 1 ss konjakk (eller Metaxa)
- skall av 1 appelsin
- litt mykt smør til kakeformen
- lake, enten:
- 1 dl kondensert melk (se over) f.eks Tørsleffs usøtet kondensert melk
- eller:
- 1/2 dl espresso/kruttsterk kaffe og 1/2 dl nypresset appelsinsaft, blandet
- sjokoladeglasur:
- 100 gram mørk sjokolade
- 1 dl kremfløte
- 1 ts honning
- 1 ts vaniljesukker
Bland hvetemel, kakao, bakepulver og vaniljesukker i en bolle. I mikseren pisker du sammen egg, solsikkeolje, melk, sukker, konjakk og appelsinskall. Tilsett innholdet fra melbollen, litt etter litt. Bland godt. Hell deigen i en smurt, liten brødform, og bak ved 175 grader og varmluft i ca 35 – 40 minutter. Test med en kakenål e.l. at kaken er gjennomstekt. Når den er det, sett den på en rist, men ikke ta den ut av formen. Stikk flere, dype hull i kaken med et grillspyd e.l. og hell over laken, litt etter litt.
Når kaken er helt avkjølt og laken har trukket helt inn (eventuelt neste dag), hvelver du den på et kakefat. Lag glasuren ved å ha sjokoladen og fløten over et vannbad, og du må røre jevnlig mens sjokoladen smelter. Rør til slutt inn honning og vaniljesukker. Avkjøl glasuren, gjerne i et kaldt vannbad, og fordel den over kaken.
Kaken er klar!