
Til påske baker (eller kjøper) grekerne gjerne koulourakia, en sprø småkake som det finnes mange varianter av. Denne her, med appelsinskall og valnøtter, er en av de beste synes jeg. De aller deiligste, og enkle å bake, skriver bloggeren i Athinas Recipes. Tradisjonell bakst er det okke som, selv om den aller mest tradisjonelle koulourakia-varianten nok er noe à la denne, presentert her på bloggen til påske for hele elleve år siden! Det er palmesøndag i Hellas om to dager, så det er nok mange som baker koulourakia her i dag.
- 135 gram sukker
- 330 gram hvetemel
- 1 ts bakepulver
- 0,6 dl rosévin
- 0,6 dl olivenolje
- 100 gram plantemargarin, romtemperert
- finrevet skall av 1 stor appelsin, bare det oransje
- 60 gram valnøtter, grovhakkede
- ca 50 gram sesamfrø
Ha sukker, mel, vin, bakepulver, olivenolje, margarin og appelsinskall i en foodprosessor, og bland til du har en jevn deig. Legg deigen på bakebordet og kna inn nøttene for hånd. Form deigen til små kuler på 25 gram hver, omtrent. Dette gir ca 30 småkaker.
Hell sesamfrøene i en liten bolle, og press hver kake oppi. Legg dem med sesamsiden opp på stekebrett med bakepapir, og trykk dem litt flatere med en teskje. Bak ved 180 grader i en halvtime. Når tiden er gått skrur du av ovnen, men lar brettet med kakene stå i ovnen i to timer til. Slik blir de ekstra sprø. Småkakene holder seg i tett boks i minst to uker.
Tips: Vil du ikke bruke rosévin, bruk nypresset appelsinsaft.
..