Tyropites me elies ke liasti domata + sos yiaourtiou / Ostepaier med oliven og soltørket tomat + yoghurtsaus

Paier, små eller store, det er veldig typisk gresk! Det finnes alltid et stort utvalg hos bakerne, og da gjerne i porsjonsstørrelse, slik som disse. De er nydelige, mektige munnfuller, som gjør seg godt som mezé, som tilbehør til en velkomstdrink eller med en salat til lunsj. Rester blir deilig niste. Paiene kan også fryses, de tines på benken og kan med fordel lunes i ovnen før dere skal spise. Du får ca 20 paier av denne oppskriften, og skal dere spise alle med én gang bør du doble mengden yoghurtsaus.

  • 2 røde eller gule løk, strimlet
  • 1 ss olje til steking
  • 1 – 2 fedd hvitløk, finhakket
  • 200 gram fetaost, smuldret
  • 200 gram smaksrik gulost, grovrevet
  • 2,5 dl oliven, delt i to og med steinene fjernet
  • 10 soltørkede tomater, grovhakket
  • 1 egg, lett sammenpisket
  • 1 ts tørket oregano eller 1 ss frisk oregano
  • 1/2 ts tørket mynte eller 1/2 ss frisk, strimlet mynte (kan sløyfes)
  • nykvernet pepper
  • 1 pakke filodeig
  • ca 70 gram smeltet smør
  • 2 – 3 ss sesamfrø 
  • yoghurtsaus:
  • 1,5 dl gresk yoghurt 
  • 1 ss skarp sennep, f.eks Dijon
  • 1 ts honning
  • 1 ts hvitvinseddik eller sitronsaft
  • 1/2 fedd hvitløk, most eller mortret
  • litt salt og pepper

Stek løken i oljen til den blir myk og litt gyllen. La hvitløken steke med det siste minuttet. Bland dette med ostene, oliven, soltørket tomat, egg, oregano, mynte og pepper. Legg filodeigen i en bunke, pensle det øverste laget med smør, og del flakene i ca 10 cm brede strimler. Legg 2 ss fyll på enden av hver strimmel, og brett strimlene i trekantform. Legg dem på et stekebrett, pensle de neste strimlene og fortsett på samme måte til fyllet er brukt opp. Pensle småpaiene med resten av smøret, og dryss over sesamfrø.

Bak paiene ved 200 grader i ca 25 min, til de er gylne. Imens lager du yoghurtsausen: Bland alle ingrediensene, og smak til med salt og pepper. La sausen trekke til dere skal spise.

Paiene spises lune, romtempererte eller kalde, gjerne med en klatt saus.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s