Salata me fasolia ke tonno / Salat med bønner og tunfisk

En skikkelig smakfull og mettende salat er noe av det aller beste jeg kan spise til lunsj, enten den lunsjen er på taverna, kafé eller hjemme. Denne her er så ingrediensrik at jeg lager den når jeg har lunsjbesøk jeg vil gjøre litt ekstra stas på, men den er alltid verd tiden den tar å lage.

Jeg tar utgangspunkt i en bønnesalat skapt av kokken Akis Petretzikis. Den er god som den er, som alltid fra den kanten, men jeg kutter bønnemengden ned til ca 1/4 og tilsetter mer godsaker, nemlig tunfisk, ost og nøtter. Tunfisken kan du erstatte med et strimlet kyllingbryst (kokt eller stekt), om du vil.

  • 100 gram sellerirot, i terninger
  • 1 stor gulrot, i terninger
  • 1/2 rødløk eller 1/2 liten purre, i strimler
  • 1 ss olivenolje
  • 1 ts brunt sukker
  • salt, pepper
  • 150 gram ferdigkokte, sorte bønner eller sortøyebønner, (fra boks)
  • 1 neve småtomater, delt i to
  • 1 boks tunfisk i vann, avrent
  • 100 gram gulost, f.eks kaseri, graviera eller machengo, gruyere, i terninger
  • 1 neve saltede cashewnøtter
  • 2 vårløker, i strimler
  • 1 neve bladpersille, grovhakket
  • 2 ss basilikum, grovhakket
  • 10 mynteblad, grovhakket (kan sløyfes)
  • finrevet skall av 1/2 sitron
  • dressing:
  • 4 ss olivenolje (extra virgin)
  • 2 ss sitronsaft, nypresset
  • 1 ts honning
  • salt, pepper
  • tilbehør:
  • brød e.l.

Stek sellerirot, gulrot og løk i olje i ca 4 minutter, mens du krydrer med sukker, salt og pepper. Grønnsakene skal bli lett karamelliserte, men fremdeles ha tyggemotstand. Kok ut pannen med ca 2 ss vann, og hell alt i en stor bolle. La det avkjøles litt og tilsett bønner, tomater, tunfisk, ost, nøtter, vårløk, persille, basilikum, mynte og sitronskall. Pisk eller rist sammen alt til dressingen, og bland det med salaten. La den stå og trekke i minst en halvtime.

Til 2 – 3 som lunsj.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s