
Ai ai ai for en kombinasjon! Rødbeter, blåskimmelost, søtsterke, ristede nøtter og en himmelsk dressing, alt på en seng av frisk salat. Denne må du bare prøve! Enten som lunsj med brød til, eller til middag med f.eks kylling. Oppskriften er fra mesterkokk Akis Petretzikis, og jeg har endret den litt, for jeg kan jo aldri la være. Han bruker granateplefrø til pynt, det hadde de ikke på Kiwi i dag så det sløyfet jeg – og savnet det ikke. Videre bruker han gorgonzola, jeg har brukt Selbu Blå og jeg bruker mer enn ham. Du kan kan også bake rødbetene slik som i denne oppskriften, skrelle og dele i biter. Og er du ikke glad i blåskimmelost, blir dette nydelig med fetaost også!
- 2 rødbeter, skrelt og delt i fire
- 1 ss olivenolje
- salt, pepper
- 30 gram pekannøtter eller valnøtter
- 2 ss honning
- et dryss kajennepepper eller chili
- 100 gram småbladet salat (fra pose)
- 65 gram blåskimmelost (jeg bruker mer, for blåskimmelost, hallo!)
- ev. noen granateplefrø til pynt
- dressing:
- 1 ss olivenolje
- 1 ts balsamicoeddik
- 2 ts fikensyltetøy (eller annet finmost syltetøy)
- 2 ts finraspet skall av appelsin
- 2 ts nypresset appelsinsaft
- salt, pepper
Sett ovnen på 190 grader varmluft eller 210 grader vanlig. Rist rødbetene med olje, salt og pepper, og bak dem i en bakepapirkledd form til de er møre, i ca 30 – 40 minutter. Test dem med en spiss kniv, de skal ha konsistens som kokt potet.
Bland nøttene med honning og kajenne, og bak dem i ett kvarter, snu på dem etter halve tiden. Avkjøl rødbeter og nøtter.
Legg salatbladene på ett fat eller to tallerkner. Del rødbetene i mindre biter og fordel dem over sammen med nøttene. Rist sammen dressingen og ringle den over. Legg på blåskimmelost og ev. granateplefrø.
Til 2