Kotopoulo se saltsa portokaliou / Kylling i appelsinsaus

Argolida, området nordøst på Peloponnes hvor Nafplio ligger, er velkjent i Hellas for sin appelsindyrking. Det sies at halvparten av alle appelsinene i Hellas høstes her. De får lov til å modne i solen mens de henger på trærne, og skulle du noen gang komme hit mens de er modne, er det lov å plukke én fra et tre, skrelle og nyte. Eller kjøp én på markedet, nei, kjøp mer enn én, de smaker bedre enn noen appelsiner du har spist før, sprengfulle av søt saft. For de appelsinene vi kjøper i Norge, de plukkes vanligvis før de er modne, og det går ut over smaken, det kan jeg love deg. De smaksrike appelsinene som selges ferdigmodnet og nyplukket, det er virkelig noe helt eget!

Den deilige sausen i denne oppskriften laget jeg på noen av de aller første fruktene fra årets appelsinhøst, for en hverdagslykke det er når de kommer på markedet!

Gogges, en lokal pastatype jeg har skrevet om før, erstatter du enkelt med f.eks skjellformet pasta eller gnocchi. Oppskriften du får nå, skapte Katerina fra Athen etter hun hadde besøkt Nafplio, og jeg fant den på bloggen hennes, Culinary Flavors. Jeg har endret den litt, særlig siden jeg liker å tilsette paprika helt til slutt for krønsjen og smakens skyld, men vil du ha den helt myk kan du steke den sammen med kyllingen.

  • gogges, pasta eller gnocchi til 4
  • 700 gram kyllingfilet, i biter (3 – 4 stk)
  • 4 ss olivenolje
  • 2 hvitløkskløfter, finhakket
  • 5 dl kyllingkraft
  • 3 stilker fersk timian
  • 1 ts brunt sukker
  • nypresset saft av to appelsiner
  • 4 basilikumblader, finstrimlet
  • 1 hornpaprika eller 1 grønn paprika, i strimler
  • 2 ss maizenamel, løst opp i 4 ss vann
  • salt og pepper
  • 100 gram grovrevet parmesan, peccorino eller mizithra
  • noen basilikumblader til pynt

Sett gogges/pasta/gnocchi på kok etter anvisning fra pakken.

Brun kyllingen raskt og lett i olivenolje. Rør inn hvitløk og la den steke sammen med kyllingen det siste minuttet. Ha i kraft, timian og sukker, øk temperaturen på plata og kok kraften inn til det halve. Hell i saft fra appelsin samt basilikum, og kok opp. Fjern timianen og rør inn maizenamelet og paprikaen. Kok opp så sausen tykner, og smak til med salt og pepper. Juster med litt vann om sausen blir for tykk.

Legg på tallerken sammen med gogges/pasta/gnocchi, og pynt med ost og noen basilikumblader.

Til 4

Appelsintre en regnfull vårdag i Nafplio, disse trærne er plantet til pynt og nytte flere steder i byen.
Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s