Revithosalata me tono / Kikertsalat med tunfisk

«Du kan ikke skryte av at du lager hummus «fra bunnen» av i Hellas, for her har vi ikke bare kunnet åpne en boks kikerter og hive dem rett i food professoren. Nei, her må vi begynne dagen før, først bløtlegge kikertene over natten og så koke dem i en evighet.» Ordene ble sagt med et smil av en av mine greske venninner til en engelsk bekjent som var så fornøyd med at hun ikke kjøpte ferdiglaget hummus på boks.

For det har vi nemlig ikke kunnet gjort her i Hellas, verken det eller å kjøpe kokte kikerter på boks. Hummuslaging har vært et stort prosjekt. Men de siste årene har det både kommet ferdiglaget hummus i butikkhyllene (en kaloristappet fettbombe jeg holder meg unna), og både hermetiske og vakuumpakkede belgfrukter. Og selv om jeg fremdeles synes hjemmekokt er aller best, hender det at de ferdigkokte gjør susen, for de er slett ikke verst de heller. Og med de strømprisene vi har nå, også i Hellas, blir det dyrt å koke alskens mat i en evighet også.

Så her har jeg tatt en oppskrift fra bloggen Fagita giagias (Bestemors oppskrifter) og gjort noe hun nok aldri hadde trodd skulle gå an: brukt hermetiske kikerter. Jeg har også erstattet oppskriftens mais med søtpaprika, for har jeg mulighet til å unngå smaken av mais så gjør jeg det. Originalen var også en oppskrift som ga mat til en bataljon, jeg har kuttet den ned til en toporsjoners. Noe sunt og lett (og godt) etter etegildet ved jul og nyttår er vel heller ikke så dumt?

  • 1 boks hermetiske kikerter
  • 1 søtpaprika / hornpaprika, i biter (ev. 2 dl maiskorn)
  • 0,25 rødløk, i strimler
  • 1 vårløk eller 1 bit purre, i smale ringer
  • 1 boks tunfisk i vann, avrent
  • 5 oliven, fjern stein og del i skiver
  • 1 ts kapers
  • 0,5 ts oreganokrydder
  • extra virgin olivenolje
  • saft av ca 0,25 sitron
  • salt, nykvernet pepper
  • Tilbehør: brød

Skyll kikertene og bland dem med paprika (mais), rødløk, vårløk, tunfisk, oliven, kapers og oregano. Ringle over olivenolje, skvis over sitron og krydre etter smak. Bland alt godt og la salaten stå og trekke i en halvtime på kjøkkenbenken. Den kan oppbevares i flere dager om den står tildekket i kjøleskapet.

Tips: Alle typer ferdigkokte bønner kan erstatte kikertene.

Svarte bønner og to typer kikerter, hermetiske og vakuumpakkede, bare et lite utvalg av hva som er å få tak i på vanlige supermarkeder i Hellas nå.
Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s