Keik portokali / Appelsinkake

Jeg gikk tur her en dag, i Nafplios grønne utkant, og tok bilder (ett av dem ser du nedenfor), blant annet av noen vakre appelsiner. De er i ferd med å modnes nå, og henger de lunt mot sola er de klare til å plukkes. Appelsinbonden kom tilfeldigvis kjørende i den skranglende gårdsbilen sin, og stoppet for dette rare, blonde mennesket som avfotograferte grøden hans. Det synes han tydeligvis var morsomt. Du fotograferer appelsiner, sa han med et glis, før han kjørte videre. Jeg hadde gått litt videre da han kom kjørende tilbake, og rakte meg en pose store, solmodne og fullstendig nyplukkede appelsiner. Jeg ble helt overveldet av lykke.

To av de appelsinene ble til denne kaka, etter en oppskrift av Akis Petretzikis. Han pynter også sin kake med skjesøtt av appelsin.

  • 200 gram sukker
  • 200 gram solsikkeolje
  • 3 egg
  • 1 ts vaniljeessens
  • zest av 2 appelsiner (det oransje av skallet, finrevet)
  • 200 gram nypresset appelsinsaft
  • 1 klype salt
  • 1/4 ts kardemomme
  • 350 gram hvetemel
  • 1 ss bakepulver
  • litt hvetemel og mykt smør til kakeformen, eller et bakepapir
  • litt smeltet sjokolade til pynt, jeg smeltet 50 gram i vannbad

Bruk gjerne håndmikser eller kjøkkenmaskin. Pisk sammen sukker og olje. Når det er jevnt pisker du inn ett og ett egg. Deretter pisker du inn vaniljeessens, zest og appelsinjuice. I en annen bolle rører du sammen saltet, kardemommen og bakepulveret med melet. Så pisker du sammen de våte ingrediensene med de tørre, til du har en jevn miks.

Smør og melstrø en brødform/formkakeform, eller kle den med et fuktet bakepapir. Hell i røren. Bak ved 170 grader med varmluft i 35 – 40 minutter. Sjekk med en tannstikke e.l. at kaken er gjennombakt før du avkjøler den på rist. Til slutt skviser du over litt smeltet sjokolade til pynt.

Variasjon: Erstatt vaniljeessens med mandelessens

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s