Ostebutikkdamens gode gogges

I verdens koseligste ostebutikk i Nafplio hadde de her en dag fått inn et parti gogges eller goges (γκόγκες), en tradisjonell pastatype husmødrene i Argolida og Lakonia på Peloponnes har trillet ut på kjøkkenbenken i hundrevis av år. Deigen lages av hvetemel, salt og vann, rulles ut og formes i en slags skjellform i ca lillefingertykkelse, kokes og spises med revet myzithra.

Den blide damen som står bak disken i ostebutikken fortalte at hun pleier å servere gogges’ene med litt ekstra, nemlig med hvitløkssmør, oliven og persille. Da måtte jeg jo bare få hennes oppskrift, og det ble kveldens middag. Deilig, det var både kjæresten og jeg skjønt enige om.

Selv i Hellas er jeg usikker på om gogges selges utenfor Peloponnes? I Norge får du ikke tak i dem, det er iallfall sikkert. Du kan erstatte dem med en litt «massiv» pastatype, som orecchiette eller casarecce, for eksempel. Du kan også lage dem selv, her har dyktige Ivy lagt ut oppskrift og video på engelsk. Myzithra er heller ikke enkel å få kjøpt i i Norge, men her duger en vellagret parmesan riktig så bra.

  • 60 gram meierismør (med salt)
  • 1 ts veldig finhakket bladpersille
  • 1 fedd hvitløk, mortret eller most eller ekstremt finhakket
  • 300 gram gogges (for alternativ, se over)
  • ca 1/2 dl av kokevannet
  • 40 gram nyrevet myzithra (for alternativ, se over)
  • 10 – 15 sorte oliven (fjern stein og del i skiver)
  • 1 neve bladpersille, grovhakket
  • salt, nykvernet pepper

La smøret bli romtemperert, og rør inn hvitløk og persille. Sett det kaldt mens du koker gogges i saltet vann etter anvisning på pakken. Husk å ta vare på litt kokevann før du heller det av. (Gogges’en fra ostebutikken var fryst, men trengte ikke tines først, sa ostebutikkdamen. Den skulle kokes i 15 minutter. Deretter øste jeg opp litt kokevann i en liten bolle, før jeg silte av resten av vannet. Jeg skylte pastaen lynraskt under kaldt vann for å stoppe kokeprosessen.)

Del hvitløkssmøret i to porsjoner, og rør den ene delen ned i den varme gogges’en, slik at den smelter. Tilsett også kokevannet, litt etter litt. Fordel maten på to tallerkner, fordel ost, oliven og persille over, og legg en klatt hvitløkssmør på toppen av hver porsjon. Kvern over pepper.

Til to.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s