
Åhh, eplekake! Det er godt, det, og er det én kake som hører høsten til er det en saftig, krydderduftende eplekake. Namnam! Denne her fant jeg på nettstedet dimoi.gr, som egentlig er et nettsted hvor man kan finne info om alle kommuner i Hellas. Ja, for dimoi betyr kommuner. Men de har matoppskrifter å by på også, ofte knyttet til de enkelte kommunene eller stedene, men eplekake bakes over hele Hellas, så den er ikke stedsspesifikk, sånn sett. Jeg dristet meg til ha noen hakkede valnøtter på smuldredeigen på toppen, de kan du jo bare sløyfe om du vil bake originalkaken.
- kaken:
- 130 gram hvetemel
- 1 ts bakepulver
- 0,25 ts salt
- 0,5 ts kanel
- litt revet muskatnøtt
- 55 gram meierismør (ved romtemperatur)
- 100 gram sukker
- 1 egg
- ½ ts vaniljeekstrakt
- 100 gram gresk yoghurt
- 1,5 – 2 epler, skrelt, i smale båter
- melis, til servering
- toppingen:
- 65 gram hvetemel
- 55 gram brunt sukker
- 1 strøken ts kanel
- 1 klype salt
- 40 gram kaldt meierismør
- 60 gram valnøtter, grovhakkede (kan sløyfes)
Begynn med toppingen: Bland mel, brunt sukker, kanel og salt i en bolle. Gni inn smøret til du har en smuldrete deig, det er enklest å gjøre det med hendene. Sett deigen kaldt mens du lager kaken.
Kaken: I en bolle blander du mel, bakepulver, salt, kanel og muskatnøtt. I en annen bolle, pisk smøret med mikser i ett minutt til det er lyst og luftig. Tilsett sukkeret og pisk i ytterligere ett minutt. Tilsett så egg og vaniljeekstrakt og pisk i et halvt minutt til. Til slutt pisker du yoghurten inn i enda et halvminutt, til alt er luftig.
Tilsett melblandingen og bland forsiktig med en slikkepott e.l., men ikke mer enn at alt akkurat er blandet ihop. Hell kakeblandingen i en smurt og melet form med Ø 18 – 20 cm (- eller kle formen med bakepapir). Press eplebåtene inn i deigen, så mange du får plass til. Dryss over toppingen, fordel ev. valnøttene over, og trykk toppingen forsiktig ned, slik at kaken ikke faller fra hverandre når den er ferdig.
Stek kaken i en forvarmet ovn, ved 180 i 45-50 minutter, til den hever og blir gyllen. Avkjøl den på rist i 10-15 minutter og løsne den forsiktig fra formen. Når den er mer avkjølt sikter du litt melis over.
