
Synes du ananas på pizza er djevelens verk? Men det er det altså ikke, det er en grekers verk. Sotiros «Sam» Panopoulos het en mann fra Peloponnes, født i landsbyen Vourvoura i 1934. Tjue år senere flyttet han til Canada og åpnet restaurant, og der skapte han den første ananas-pizzaen, nærmest som et eksperiment. Hawaii-pizza døpte han den, oppkalt etter varemerket på boksen med ananas. Så verken djevelen eller noen fra Hawaii kan beskyldes for denne, i mine øyne, merkverdigheten av en pizza, men en greker født sju mil fra mitt kjære Nafplio.
Men det blir ikke oppskrift på slik pizza, det blir en supergod og frisk dessert med ananas og yoghurt fra I cook Greek. Mye bedre enn hawaiipizza! Jeg fikk ikke tak i hel, fersk ananas, men jeg kjøpte et beger fersk ananas i biter, og det fungerte flott.
- 50 gram demerarasukker
- 10 gram friske mynteblader
- saft og finrevet skall av 1/2 lime
- 1/2 fersk ananas eller tilsvarende, i biter
- 250 gram gresk yoghurt
Pisk brunt sukker med myntebladene i en morter. Bland ananasterningene med myntesukkeret og limesaften og -skallet. La blandingen stå i kjøleskapet for å marinere i en halvtime, da løses også sukkeret opp. Ha yoghurten i en fin skål eller fordel den i fire glass. Dekk den med de marinerte ananasbitene og server.
Til 4