
Ja, nå steiles det nok på kjøkken i Norge. For hallo, en såpass smaksrik olje som den som er laget på oliven, den skal selvsagt ikke i kake! Men så skal den det, iallfall i denne oppskriften, for oljens lett bitre smak er helt nydelig sammen med søt sjokoladesmak. Tenk på hvordan salt pluss sjokolade var utenkelig for noen år siden, men så var det jo en herlig blanding. For det er faktisk deilig med noe som bryter en tanke med alt det søte sjokoladekaken har å by på. Fremdeles skeptisk? Bruk solsikkeolje eller smeltet smør.
Oppskriften er en svært tradisjonell en, og fra Kreta, hentet hos cretangastronomy.gr. Originalen skal lages i pipeform, jeg har laget min i en brødform denne gangen. Du får oppskrift på glasur også, men jeg bryr meg sjelden med det, og bloggeren fra Kreta tipser om at iskrem er deilig til kaken.
- 2 egg
- 230 gram sukker (jeg bruker 200 gram)
- 1 dl extra virgin olivenolje
- 2,5 dl melk
- 230 gram hvetemel
- 3 ts bakepulver
- 100 gram kakao
- 1 ss krydderblanding, en type eller en blanding av kanel, nellik, muskat og/eller ingefær
- litt smør eller olje samt kakao til formen (evt. bakepapir)
- Til glasuren:
- 100 gram melis
- 30 gram kakao
- 3 ss melk (eller likør etter eget valg hvis kaken ikke skal spises av barn)
Pisk eggene med sukkeret til det blir luftig. Tilsett olivenolje og fortsett å piske. Tilsett melken. Bland mel, bakepulver, kakao og krydder og sikt det i. Vend deigen sammen med en slikkepott. Bruk en pipeform med diameter på ca 24 cm (eller en brødform), smør den med olje og dryss i kakao (eller dekk brødformen med bakepapir). Hell i røren.
Bak ved 180 grader i 45 til 50 minutter. La kaken stå i ti minutter i formen på en rist, vend så kaken ut på risten og avkjøl. Når den er helt avkjølt kan du blande alt til glasuren og smøre det på kaken.