Sommerserie: Jeg anmelder greske viner fra polet uten å ha greie på det, del 1

I dag: XIN OMA rosé, Ole Martin Alfsen, 200 kr

Jeg har så absolutt ikke fagkunnskap om vin. Likevel, i over femten år har jeg ivrig besøkt min lokale vinbutikk i Nafplio, fått tips og råd og info fra dyktige ansatte. Så jeg har nok smakt, vurdert og drukket mer gresk vin enn de fleste vinanmelderne i Norge. Jeg har ikke de riktige ordene, kan ikke lingoen og påstår på ingen måte at jeg er noen ekspert. Men jeg vet hva jeg liker, og hvorfor jeg liker det. I sommer skal jeg smake meg gjennom de rimeligste, greske hvit- og rosévinene på polet. Direkte rimelige er de ikke, da, her ligger vi som regel på tohundrelappen, minst. Jeg er så glad for at polet tar inn ganske mye gresk vin nå, og at greske viner stadig vinner priser og får anerkjennelse som fortjent.

Navnet, XIN OMA, forteller oss at dette er en rosévin mekket på xinomavro-druen, kjent for sin smak av mørkerøde frukter, oliven, tobakk, krydder, jord… En rødvin basert på xinomavro har mye smak, mye tanniner og syre, men uten å være overveldende. I Hellas er rosévin basert på xinomavro-druen en favoritt, så jeg er glad at polet har tatt inn slike viner.

De greske xinomavro-rosévinene jeg liker har et særpreg, nemlig et hint av fruktig og krydret rødvin som ligger og leker der i bakgrunnen, uten å slåss med friskheten som jeg synes roséviner skal ha. De er knusktørre først, de beste xinomavro-roséene, men ettersmaken er en balansert blanding av lekker, frisk syre og et hint av kick-ass, aromatisk krydder og mørk, moden frukt. XIN OMA er nesten bare syrefrisk, med et lite snev av noe blomstrende inni der et sted. Det er på ingen måte skvip, men det mer mineral-kraft enn hint av krydder- og mørkerød frukt-kraft. I en blindtest hadde jeg nok tenkt hvitvin. Deilig, enkel sommerhvitvin på balkongen, men uten noe særpreg. Synd!

Den kan lagres noen år, da, mulig det utvikler smaken noe?

Neste uke nok en vin basert på denne druen: Rosé de Xinomavro.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s