
Jeg er veldig glad i karydopita, og den første oppskriften på denne valnøttkaken dukket opp på bloggen i 2011. Her kommer en ny variant, med kaffe og masse deilig krydder. Det fine med karydopita er at den med et enkelt grep går fra kake til en mer puddinglignende dessert, og det ved å helle en snarlaget lake over.
Selve kaken er også rask å bake, særlig om du bor i Hellas og kan kjøpe avrent (straggisto) yoghurt. I Norge må du gjøre det selv, og det er ingen kunst, du må bare starte en stund før du skal bake. Bruk 200 gram gresk yoghurt og ha litt mer i bakhånd. Kle en melsikt med et tynt, finvevd kjøkkenhåndkle eller kaffefilter og hell i yoghurten. Sett silen i en bolle så den får renne av seg i en times tid. Mål opp den avrente yoghurten, du skal ha 150 gram og du kan legge til litt mer vanlig yoghurt om du ikke har nok.
- 150 gram valnøtter
- 270 gram hvetemel
- 2 ss bakepulver
- ½ ts natron
- 1 ts kanel
- 1 ts nellik
- ½ ts muskat
- ½ ts salt
- 150 gram sukker
- 150 gram silt, gresk yoghurt (se over)
- 2 store egg, lett sammenpisket
- 1/2 dl sterk kaffe, f. eks. gresk kaffe eller espresso, i romtemperatur
- 60 gram mild olivenolje eller solsikkeolje (pluss litt til formen)
Finhakk valnøttene. Sikt sammen mel med bakepulver, natron, krydder og salt. Ha valnøtter, sukker, yoghurt, egg, kaffe og olje i røren, og bland godt med håndmakt eller maskin.
Bruk en ovnsform på ca 20 x 20 cm, og smør den med olje. Hell i røren og bak ved 170 grader i 40 – 45 minutter. Test etter 40 minutter med en tannpirker om kaken er ferdigbakt.
Vil du helle sirup over kaken lager du den slik, mens kaken står i ovnen:
- 150 gram vann
- 150 gram sukker
- 1/2 appelsin, både saft og finrevet skall
- 1 kanelstang
- 5 nellikspiker
Kok alt i fem minutter. Avkjøl og sil sirupen. Kast krydderne. Ta valnøttkaken ut av ovnen, stikk hull i den med en pinne og hell over sirupen, skje for skje. La kaken trekke i minst fem timer eller over natten. Server med vaniljeis, om du vil.