Giouvetsi me kima, piperia ke karoto / Giouvetsi med karbonadedeig, paprika og gulrot

Giouvetsi er gresk tradisjonskost på sitt beste, og her er en litt sunnere variant enn den du har fått oppskrift på før. Her skal nemlig både gulrot og paprika få bake sammen med kjøtt og kritharaki. Kritharaki er pasta formet som riskorn, de kalles også orzo og risoni. Får du ikke tak i det, bruk linguine eller spaghetti du har brukket opp i mindre biter før du koker den.

Oppskriften kommer fra gastronomos.gr, og der skriver de at ostene bare er et forslag, man kan bruke de ostene man vil, gjerne magre typer om man teller kalorier (men jeg ville definitivt ikke sløyfet fetaosten her). Og som drikke til maten mener de retsina vil passe godt. Så har du en flaske av det på lur, er dette kanskje tiden for å åpne den!

  • 250 gram kritharaki (risoni, orzo)
  • 1 ss olivenolje
  • 250 gram karbonadedeig
  • 1 gulrot, revet
  • 1 liten, grønn hornpaprika eller rød søtpaprika, finhakket
  • 1/2 løk, grovhakket
  • 1 fedd hvitløk, finhakket
  • 1/2 dl rødvin
  • 1/2 boks knuste tomater
  • 1 dl fetaost, most med gaffel
  • 1,5 dl kefalotyri eller cheddar, revet
  • litt revet muskatnøtt
  • salt, nykvernet pepper
  • eventuelt litt bladpersille til pynt

Kok kritharaki i lettsaltet vann i halve den koketiden som er angitt på pakken. Sil bort vannet.

Varm olivenoljen i en gryte og brun kjøttdeigen. La gulrot, paprika og løk steke med i tre, fire minutter, tilsett hvitløk og la den steke i ett minutt. Hell i rødvinen, la den dampe av seg i et par minutter. Hell deretter i tomatene, legg på lokk og la det surre i ti, femten minutter.

Rør kritharaki inn i kjøttgryten sammen med fetaosten og halvparten av den revne osten. Smak til med muskat, salt og pepper. NB: Husk at fetaen ofte er veldig salt, så her mener jeg det virkelig når jeg skriver smak til! Tilsett en vannskvett om det har kokt tørt.

Hell maten i et ildfast fat og dryss over resten av osten. Bak dette ved 180 grader i en halvtime, til kritharakien er myk. La gjerne maten stå og hvile et kvarters tid før dere hiver innpå.

Til tre

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s