Pastitsio me brokkolo

En tittel jeg ikke trenger oversette. Tradisjonell pastitsio lages med pasta, her erstattes den med brokkoli for en sunnere versjon. Ideen kommer fra Giotis, gresk produsent av «pulvermat» som for eksempel posesaus, men her lager jeg bechamelsausen (hvit saus) fra bunnen av. Dette er deilig helgemiddag, gjerne med salat til.

  • 350 gram brokkoli, i buketter
  • 300 gram karbonadedeig
  • olivenolje til steking
  • 1 løk, grovhakket
  • 1 – 2 hvitløkfedd, finhakket
  • 1 dl vin (rød eller hvit)
  • 150 gram tomat (ca), finhakket
  • 1 ss tomatpuré
  • 1 ts oregano
  • 1/2 ts allehånde
  • 1/2 ts paprikakrydder
  • eventuelt litt sukker eller honning
  • 3 ss smør
  • 2 ss hvetemel
  • 5 dl melk
  • 1 eggeplomme
  • litt nyrevet muskat
  • 3 ss griljermel / tørre brødsmuler
  • salt, pepper

Kok opp lettsaltet vann, og kok brokkolibukettene i to minutter. Hell av vannet og legg brokkolien i isvann. Deretter lar du dem renne godt av seg i en sil.

Varm olivenoljen i en stekepanne og stek karbonadedeigen slik at den brytes opp i mindre biter. Tilsett løken og brun dette i ca 10 minutter. La hvitløken steke med det siste minuttet. Hell i vinen og kok et par minutter, tilsett tomat, tomatpuré, kryddere (oregano, allehånde, paprika) og en vannskvett. Kok dette i minst en halvtime til du har en passende stuing, og smak til med salt og pepper. Er det for syrlig kan du smake til med litt sukker eller honning.

Saus: smelt smøret i en gryte, rør inn melet og la det småsteke et par minutter. Spe med melken, litt etter litt, og kok sausen i fem minutter. Ta sausen av varmen. Ha eggeplommen i en liten bolle, og pisk inn litt av bechamelsausen. Pisk eggeblandingen inn i sausgryta. Smak til med salt, pepper og muskat.

Forvarm ovnen til 200 grader.

Dryss griljermel / brødsmuler i et ildfast fat og fordel brokkolien oppå. Dekk med kjøttstuing og topp med béchamel. Bak til sausen får farge, i én halvtime eller så.

Til to.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s