Patates apo tin Tripoli / Poteter fra Tripoli

Denne oppskriften kommer fra Tripoli, skriver stjernekokken Ilias Mamalakis. Tripoli ligger midt på Peloponnes, og den er ikke ansett som en perle blant greske byer, akkurat. Men jeg liker den godt, ikke bare har den koselige områder og gateløp innimellom det mer hverdagslige, men den oppleves rotekte gresk, slik som byer Hellas er når de ikke trenger å tilpasse seg tusenvis av utenlandske turister. Stikk gjerne innom om du er i nærheten en gang, her er mine Tripoli-tips.

Yiachni kalles retter som dette på gresk, noe som er en samlebetegnelse for at maten er kokt sammen med tomat. Under fastetiden spises denne potetretten her uten tilbehør, og det kan den forsåvidt være utenom fastetiden også, men det er heller aldri feil med en pølsesnabb eller annet kjøtt til. Brød vil dere kanskje også ha.

I originaloppskriften stekes grønnsakene i 2,5 dl (!) olivenolje, mat for hardtarbeidende bønder i hine hårde dager. Gjør gjerne det, kanskje du er kroppsarbeider eller kroppsbygger og trenger sunne kalorier. For sånne som meg (og mange av dere) har jeg moderert oppskriften så den er mer 2022.

Og som nevnt tidligere, jeg liker det best når paprikaen ikke er kokt, så jeg tilsetter den helt til slutt.

  • 4 ss olivenolje
  • 1 kg kokefaste poteter, skrelte, i store båter
  • 2 gulrøtter, i biter
  • 1 grønn eller rød paprika, i smale strimler
  • 1 gul eller rød løk, i båter
  • 1 stilk selleri, i skiver (her erstattet av 2 ts tørkede selleriblader)
  • ca 1 dl vann med 1 ts grønnsaksbuljongpulver
  • 2 digre, modne tomater (husk at greske tomater er på størrelse med bifftomater!)
  • salt og nykvernet pepper

Varm oljen i en gryte du har lokk til. Ha potet, gulrøtter, paprika *), løk og selleristang i oljen, og la det frese i fire, fem minutter, mens du rører av og til. Dryss over litt salt og pepper (og selleriblader om du bruker det) og hell på vannet med grønnsaksbuljongpulver. Legg på lokk.

Fjern frøene fra tomatene, og riv eller finhakk tomatkjøttet. Fordel tomatkjøttet over grønnsakene, kok opp og legg på lokk igjen. Kok/damp på lav varme. Etter 25 minutter blander du lett og forsiktig og tilsetter en vannskvett om mye damp har sneket seg ut under lokket. Småkok videre i nok en halvtime. Vann pluss olje og tomatsaft skal ende opp som liten en sjy, så kok uten lokk mot slutten ordet blir for vannete. Grønnsakene blir helt smørmyke. Kvern over litt mer pepper ved servering.

*) Er du som meg rører du inn paprikaen helt til slutt, og det er uansett godt med litt krønsj.

Til 4 som hovedrett med brød og/eller annet tilbehør

En regnfull vårkveld i trivelige Tripoli.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s