Stafidopita paradosiaki / Tradisjonell rosinkake

Fløyelsmyk rosinkake fra Kreta, med smak av appelsin, kanel og nellik, høres det godt ut? Det er godt, det kan jeg love. På vinteren, når de greske appelsinene modner og rosiner er alt som er igjen etter druehøsten – foruten litervis av vin og raki, selvfølgelig – er dette kaken å bake.

Dette er på mange måter en av de greskeste kakene jeg vet om, med ingredienser som er rotfestet i det greske kjøkkenet. Kanskje foruten demerarasukkeret, som nok er en nymotens erstatning av vanlig farin. Men det går så godt ihop med sødmen fra rosinene, så jeg bruker det likevel. Jeg kan nesten garantere at denne kaken blir spist opp temmelig raskt, men det som blir igjen hos meg pakker jeg inn i matpapir og så en plastpose, så holder kaken seg godt i flere dager. Oppskriften fant jeg på Cretan Gastronomy.

  • 2,5 dl vann
  • 180 gram rosiner
  • 180 gram demerarasukker
  • 1,8 dl olivenolje
  • 0,3 dl raki eller annet blankt brennevin
  • 1,25 dl nypresset appelsinsaft
  • 1 ts kanel
  • 1/2 ts nellik
  • nyrevet skall fra 1 appelsin (bare det oransje)
  • 1 ts natron
  • 1 ts bakepulver
  • 500 gram hvetemel
  • 5 ss finhakkede valnøtter
  • ca 1 ss sesamfrø til pynt

Kok opp vannet og hell det i en bolle sammen med rosinene. La dem trekke i en halv til to timer. Pisk sammen sukker, olivenolje, brennevin, appelsinsaft, kanel og nellik. Hakk rosinene, sammen med vannet og appelsinskallet, i en matmølle, med stavmikser e.l. Bland det i deigen, deretter blander du natron, bakepulver, mel og nøtter, og mikser det inn i deigen.

Smør eller kle en ca 28 cm stor kakeform med bakepapir og hell i røren. Glatt den ut på toppen og dryss over sesamfrø. Bak ved 160 grader i 55 minutter, dekk til med et bakepapir etter ca 40 minutter. Sjekk med en kakenål eller tannstikke at kaken er gjennomstekt. Avkjøl på rist.

Tenkte det ikke ble helt feil å avslutte med et bilde fra Kreta.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s