Kapnistos pestrofa me saltsa favas / Røkt ørret med splittertsaus

Peloponnes består i stor grad av milde, snille kyster og bratte fjell, og fjellene er altfor lite besøkt, spør du meg. Min første fjellreise på Peloponnes var i månedsskiftet mars/april 2007, vi besøkte de søteste landsbyer, et skitrekk, et kloster og en hule, for å nevne litt av mye. Og noe av det jeg husker aller best, var ørreten i Planitero. I bekker og kulper lå feite og fine ørreter, et lett bytte for kokkens hov da vi bestilte en ørret hver til lunsj. Om det var godt? Trenger du spørre? Ferskere fisk har jeg aldri spist, nygrillet med patates tiganites og gresk salat.

Mer om alt det severdige på min første fjelltur på Peloponnes kan du lese her, kanskje blir du inspirert til reise selv!

Vakkert vårlandskap ved Planitero og en av ørretene der.

Ørret er, på tross av Planitero, en sjeldenhet i Hellas, iallfall i røkt versjon. Det er likevel det de bruker i denne oppskriften fra gastronomos.gr. Eller røkt laks, det er valgfritt. Der er retten presentert som en mezé, men du kan jo fint servere dette som forrett, kanskje med sprø kjeks til, eller til lunsj sammen med brød, for eksempel. Splittertsausen var et nytt bekjentskap for meg, men siden jeg elsker fava, splittertpuré, var sausen midt i blinken!

  • 0,7 dl splitterter, skylt
  • 3,2 dl vann
  • 0,5 dl extra virgin olivenolje 
  • 1 ss nypresset sitronsaft (kanskje noen dråper mer)
  • 1 ts finrevet skall av sitron
  • salt, nykvernet pepper 
  • 300 gram røkt ørret, skåret i tynne skiver
  • 1 – 2 ss finhakket, frisk mynte eller dill
  • 2 ss finhakket rødløk
  • sitronbåter til pynt

Ha splitterter og vann i en gryte. Kok opp og fjern alt skummet som danner seg. Småkok videre under lokk i ca 45 minutter, til splittertene er helt myke og/eller har løst seg opp. Husk at dette skal være en tykk saus, tilsett mer vann eller kok en stund uten lokk til du har riktig konsistens.

Bland sausen med olje, saft og skallet fra sitronen, salt og pepper. Kjør fløyelsmyk med en stavmikser, og smak til med mer salt, pepper og/eller sitronsaft. Ha sausen i en bolle, dekk den med matpapir eller plastfolie, og la den avkjøles i romtemperatur.

Når sausen er avkjølt danderer du den sammen med ørret og rødløk samt mynte eller dill, og pynter det hele med sitronbåter.

Til fire.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s