Kydonia ke patates sto fourno / Ovnsbakte kveder og poteter

Kvede er brukt i det greske kjøkken minst helt tilbake til antikken. Den har til og med delvis skyld i den trojanske krigen. Eris, forkledningsgudinnen, var sur fordi hun ikke var blitt invitert til et bryllup. Som hevn kastet hun inn et gyllent eple, en kvede, blant gjestene, og på frukten hadde hun skrevet kallisti, den vakreste. De tre gudinnene Hera, Athena og Afrodite var blant gjestene, og de begynte selvsagt å krangle om hvem av dem som skulle få kveden. Prins Paris av Troja fikk i oppgave å velge vinner. Mens Hera og Athena lovet ham makt, suksess og visdom, vant Afrodite da hun tilbød ham verdens vakreste kvinne, Helena. (Menn er menn, eller hva?) Den skjønne Helena, dronningen av Lakonia på Peloponnes, var gift, men Paris bortførte henne til Troja, og resten er historie, eller mytologi – den trojanske krigen.

Men slik ble også kvede assosiert med kjærlighet, og frukten fikk en plass i athenske vigselsseremonier. Selv i dag, i regionen Thrakia nordøst i Hellas, deler nygifte en kvede før de legger seg, slik at de våkner med søt pust den første morgenen som ektepar.

Tradisjonelt ble kvede brukt til skjesøtt og syltetøy. (Og her passer det å ta med at det greske ordet for syltetøy, marmelada, kommer fra det portugisiske ordet for kvede, marmelo.) Kveder har også blitt brukt til å fylles med kjøtt eller bakes sammen med kjøtt og poteter, eller de kokes i olivenolje og tomat. Dagens middag er en slags blanding av disse smakene, hvor ovnsbakt kvede og potet får følge en kokkinisto, dvs kjøtt kokt i tomatsaus.

Kvede er ikke så god når den er rå, når den bakes vil du se at det bleke kjøttet rødmer og får sødme.
  • 2 kveder
  • 3 – 4 poteter
  • 2 gulrøtter
  • 1/2 rødløk, i båter
  • 1 fedd hvitløk, most eller mortret
  • 3 ss olivenolje
  • 2 ss tørr hvitvin (eller vann pluss noen dråper sitronsaft)
  • 1 ts balsamicoeddik
  • 1 ts tørket rosmarin eller oregano
  • salt, pepper

Skrell kvedene, skjær dem i båter og fjern steinene – omtrent som du ville gjort det med en pære. Vask eller skrell potetene og skjær dem i båter. Skrell gulrot og del i tjukke skiver. Legg alt sammen med rødløk i et ildfast fat. Pisk sammen resten av ingrediensene, hell dem i fatet og bland alt godt.

Bak i totalt halvannen time ved 200 grader, og rør om etter ca tre kvarter. Da dekker du også fatet med lokk eller folie før du baker videre. Spises varm eller romtemperert.

Til 4.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s