
Kosemat, fredagsmat, mezé, unn deg gjerne denne godbiten! Den minner litt om en av mine favoritter, yiaourtlou, men den er friskere på smak og seiler opp i tetsjiktet. Jeg baker pitabrødene selv, men du kan jo kjøpe ferdige om baking ikke er din greie. Ferdigkjøpte må du varme opp i stekeovnen før du bruker dem, se anvisning på pakken. Oppskriften kommer fra fine Fage, gresk yoghurtprodusent.
- 1 gul eller rød løk, hakket
- 2 ss olivenolje
- 400 gram karbonadedeig
- litt spisskummen etter smak (ca 1/2 ts)
- 0,5 dl hvitvin
- 1 ss oksefond (gjerne fra flaske)
- 100 gram friske tomater, hakket og uten frøene
- salt, nykvernet pepper
- 8 små pitabrød
- Tilbehør:
- 2 tomater, grovhakket og uten frøene
- 3 vårløk, i smale ringer
- 2 ss frisk mynte
- 8 ss gresk yoghurt, eventuelt iblandet litt knust hvitløk
Stek løken i olivenolje til den mykner. Tilsett karbonadedeigen og brun den mens du knuser den. Krydre med spisskummen, salt og pepper. Hell over vinen og kok til den er helt innkokt. Hell i fond og tomatene (100 gram), og la dette småkoke i omlag ett kvarter, til nærmest all væske er fordampet. Smak om du trenger mer krydder.
Legg pitabrødene på tallerker, og fordel kjøttblandingen skjevis oppå
Bland alt til tilbehøret – unntatt yoghurten. Tilsett et lite dryss salt. Fordel dette sammen med yoghurt (med eller uten hvitløk) på pitaene.
Til seks pitabrød.