Kykeon, en drikk fra antikken

Kykeon er en gresk drikk med røtter helt tilbake til antikken, kanskje ennå lengre tilbake. Ordet kommer fra fra kykao / κυκάω, som betyr å blande eller mikse. Drikken fantes i mange varianter, men hovedingrediensene var bygg og vann. Oppi der kunne de tilsette urter, vin og honning, og i enkelte tilfeller revet ost. (Jeg elsker ost, men akkurat her sier jeg nei takk.)

Kykeon kunne drikkes til frokost, gjerne sammen et stykke brød dyppet i vin, fiken og oliven. Eller de drakk den omtrent som vi ville tatt en brus i dag. Men i motsetning til hva vi vet om brus, mente de gamle grekerne at deres kykeon var sunn og gjorde kroppen godt. Det er også mulig at drikken noen ganger innehold hallusinerende stoffer som gjorde folk godt på en snurr, og vinen hjalp jo også til med dette. Å bli påvirket eller beruset var ofte en del av religiøse fester, og sett på som en link til gudene – akkurat som ølet tidvis var i vårt gamle bondesamfunn. Særlig når Demeter – gudinnen for bl.a. korn og avling – ble feiret, var kykeon et sentralt element. Hennes emblem var valmuen, den vokser blant byggkorn.

Vi drikker kanskje ikke så mye byggrynsvann i Norge, men engelskmennene nyter gjerne sitt barley water, og noen tror det senker kolesterolet og fjerner arterieblokkeringer. Om det er undersøkt vitenskapelig vet jeg ikke, så ta det med en klype salt.

Kykeon-oppskriften nedenfor er uten både vin og ost. Byggrynene kan du bruke til en middag, f.eks. denne med pesto og reker.

  • 1 dl byggryn
  • 1,5 liter vann
  • nypresset saft av 1/2 sitron
  • 4 ss honning (flytende og gjerne gresk)
  • en neve mynteblader uten stilker

Kok byggrynet i vann til de er møre, det tar 20 – 25 minutter. La lokket ligget delvis over gryten, slik at noe damp slipper ut (ellers koker det over). Sil av vannet, du skal nå ha ca 1 liter av det.

Ha kokevannet tilbake i gryta, og bland inn sitronsaft og honning, kok opp. Smak gjerne til, kanskje vil du ha mer syre eller søtt. Trekk gryten fra platen og rør inn myntebladene. La dem trekke til vannet når romtemperatur, og drikk, eller sett det i kjøleskapet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s