Sokolatenio keik me yiaourti / Sjokoladekake med yoghurt

Sjokoladekake med yoghurt er ikke akkurat en gjenganger på kakebordene her i Norge, men i yoghurtlandet Hellas er det helt naturlig. Yoghurten gir en egen friskhet til kaken, og den blir enda litt mer framtredende om du reduserer sukkermengden litt. Oppskriften kommer fra Dodoni, gresk produsent av melkeprodukter, og vil du ikke pynte med mynteblader kan du sløyfe det, for det gjorde de. Men mynte, sammen med all den sjokoladen, er nydelig!

Grekerkjæresten elsker slike kaker som dette, i Hellas går de under navnet pastá. De kan kjøpes hele eller i kakestykker på bakeriene, og sammen med en sterk kopp gresk kaffe gir de en skikkelig eneregiboost av kropp og sjel.

  • kakebunn:
  • 220 gram meierismør uten salt
  • 40 gram kakao
  • ½ ts salt
  • 2 dl sterk kaffe
  • 260 gram hvetemel
  • 350 (jeg brukte 250) gram sukker
  • 1 ½ ts natron
  • 2 egg
  • 100 gram gresk yoghurt naturell
  • 1 ts vaniljesukker
  • 70 gram mørk kokesjokolade, grovhakket
  • litt smør og kakao til formen
  • krem:
  • 150 gram mørk kokesjokolade,hakket
  • 200 gram gresk yoghurt naturell (romtemperert)
  • 1 ts vaniljesukker
  • noen mynteblader


Smelt smør, kakao, salt og kaffe i en gryte. Rør til det er jevnt, ta platen av varmen og la det bli romtemperert. Bland mel, sukker og natron i en bolle eller en mikser. Tilsett smørblandingen i to omganger, rør jevnt. Tilsett eggene, ett etter ett, og bland godt etter hver gang. Bland inn yoghurt og vaniljesukker. Vend inn kokesjokoladen.

Smør en kakeform på ca 22 cm i diameter og dryss over litt kakao. Hell røren oppi. Stek kaken i en forvarmet ovn, ved 180 grader, i 45-50 minutter. Sjekk med en tannstikke e.l. om den er gjennomstekt. La kaken avkjøles i 15 minutter før du tar den ut av formen og legger den på en rist. Avkjøl helt, det tar fort to, tre timer.

Lag kremen: Smelt sjokoladen i et vannbad på svak varme, og pass på at vanndampen ikke kommer oppi sjokoladebollen. Bland den med yoghurt og vaniljesukker. Bland godt til du har en glatt og tykk krem. Fordel den jevnt på kaken og pynt med mynteblader. Skal dere ikke spise kaken i de nærmeste timene, kan du vente med pynten til kaken skal serveres.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s