
Oh lykke, her en dag så jeg tilfeldigvis at de hadde geitemelk (på gresk: gala katsikas) på min lokale Meny. Den havnet i kurven min, sammen med en fast, hvit geitost og andre ingredienser jeg bruker i Hellas når jeg lager denne kyllingretten. Altså, den sausen… Deilig, simpelthen! Skulle du ikke få tak i geitemelk, bruk vanlig helmelk, forskjellen er ikke stor, om jeg skal være helt ærlig. Tilbehøret mitt er for øvrig vanligvis en grønn salat.
De søte, greske geitene gir oss ikke bare melk, de er et yndet fotomotiv (for meg, iallfall), og de finnes praktisk talt over alt. I følge en studie av Eurostat har ingen EU-land flere geiter enn Hellas, hele 3.625.000 av dem mekrer kalimera hver morgen! Det er én million flere enn landet på andre plass, Spania. Geitene tas godt vare på av gjetere, som følger dem hele dagen mens de (geitene, ikke gjeterne) spiser urter, blomster og andre vekster som gir den nydelige og uforlignelige smaken til greske oster laget av geitemelk.
Og med denne oden til greske geiter tar bloggen sommerferie. Ønsker hver især en lykkelig tid, så ses vi til høsten!
- 2 kyllingfileter
- olivenolje eller solsikkeolje til steking
- 1 hvitløkfedd, most eller mortret
- 1 ts timian eller selleriblader (tørket)
- 1 ts oregano (tørket)
- 3 – 4 soltørkede tomater i småbiter
- 1,5 dl geitemelk
- 1 ts maizena
- 0,5 dl kyllingbuljong
- 0,5 dl revet, fast hvit geitost
- salt, pepper
- til pynt: fersk timian eller basilikum samt litt mer hvit geitost
- tilbehør: nykokt pasta til 2 og (f.eks) grønn salat
Stek kyllingfiletene i oljen til de får farge, mens du salter og peprer dem. Tilsett hvitløk, deretter de tørkede urtene, soltørket tomat, geitemelk iblandet maizena og kyllingbuljong. La dette trekke under lokk til kyllingen er ferdig. Rør inn geitosten og la den smelte inn i sausen. Blir sausen for tykk kan du tilsette mer geitemelk eller vann. Smak til med salt og pepper (du trenger neppe mer salt).
Server med nykokt pasta, drysset med litt geitost, og pynt med urten.
Til to