Bobota / Potetpai fra Tinos

Bobota er en tradisjonsrik rett i Hellas, og alt som er tradisjonsmat i Hellas finnes det mange varianter av. Du kan jo tenke deg selv: Fjell og hav skilte beboerne ganske effektivt fra hverandre, og den oppskriften ungkona til Giorgos på Tinos tok med seg fra barndomsøya si, ble tilpasset råvarene på Tinos. Slik ble kanskje denne bobotaen til, da maismelet som vanligvis brukes ble erstattet av poteter.

Bobota med maismel er en slags blanding av brød og kake, og de enkle ingrediensene har nok mettet mange sultne grekere hvis grøden, fisket eller jakten slo feil. Kanskje er det ikke så rart at den ikke er en kulinarisk høydare. Men denne, derimot, med poteter, spiser jeg med glede, som lunsj med salat til eller som tilbehør til en hovedrett. Her på bildet er bobotaen fint følge til kypriotiske kjøttkaker.

Og om du ikke alt har gjettet det: Eksemplet med ungkona og Giorgos var ikke tatt fullstendig ut av det blå – oppskriften kommer jo fra øya Tinos.

  • 1,25 kg poteter
  • 1 liten løk, finhakket
  • 2 ss smør eller olivenolje (delt i to), pluss litt mer til å smøre formen(e)
  • 2 store egg, lett sammenpisket
  • 2,5 dl revet gulost av en smaksrik type, eventuelt hvit geitost
  • 1 ts oreganokrydder
  • 0,5 dl melk
  • 0,5 dl bladpersille, hakket, pluss litt til pynt
  • salt, pepper

Kok potetene med skinnet på, til de er helt smørmyke. Avkjøl dem noe og skrell dem. Mos dem eller mal dem, eventuelt kan du presse dem gjennom en sikt. Stek løken i 1 ss av smøret/oljen, bare slik at den er myk. Hell dette sammen med potetene og bland. Tilsett egg, ost, oregano og melk, bland godt. Rør inn persille og smak til med salt og pepper.

Smør eller olje et ildfast fat. Legg potetrøren i et jevnt lag i en stor form eller ca 4 porsjonsformer. Lag rutemønster med en gaffel (se bilde under). Drypp over den siste ss med (smeltet) smør eller olivenolje. Bak dette ved 200 grader i ca én time, til overflaten er gyllen og vakker. Serveres varm eller romtemperert.

Til fire sultne.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s