Patates me sos yiaourtiou / Poteter med yoghurtsaus

Som jeg savner de bakte potetene med yoghurtsaus som serveres på min lokale taverna i Nafplio! Heldigvis fant jeg ut at den greske kjendiskokken Akis Petretzikis har en oppskrift som ligner på dem – ikke at det er noen avansert rett, bare så det er sagt. Han, og min lokale taverna, bruker apaki sammen med potetene, et tradisjonsrikt kjøtt fra Kreta. Det er laget på deler av svinebogen, marinert i vineddik, olivenolje og urter før den blir røkt. Veldig godt! Jeg kommer ikke på noe fullgodt, norsk alternativ, men røkt svineknoke får duge når jeg skjærer bort alt fettet. Her har svineknoken fått langtidsbake sammen med løk, purre, oregano og laurbærblad. Men du, du skal slippe å styre med det, faktisk kan du bruke filetbacon om du vil gjøre det mye enklere for deg selv. Vil du lage en vegetar-variant kan du bruke sopp stekt i olje med salt, pepper og litt oregano.

Svineknoke (kotsi chirino) brukes forøvrig i Hellas også, om enn ikke til apaki. Kanskje blir det oppskrift på en gresk variant av svineknoke om en stund. Men ikke i dag, i dag er det bakte poteter. Oppskriften er til én, men enkel å gange opp.

  • 1 stor bakepotet eller to mindre poteter
  • ca 30 gram apaki (eller røkt svineknoke, filetbacon, eller sopp, se over)
  • 2 ss finhakket purre eller vårløk
  • Yoghurtsaus:
  • 2 ss gresk yoghurt
  • 1/2 ss olivenolje
  • 1/4 ss balsamicoeddik
  • ca 1 knivsodd revet hvitløk
  • salt, pepper

Skrubb potetene, stikk noen hull i skallet med en gaffel. Bak dem på 230 grader varmluft, bakepoteter trenger ca 50 minutter – én time, mindre poteter er selvsagt raskere ferdige. Test dem med en bakenål, tannpirker e.l.

Bruker du apaki skjærer du den opp og steker den raskt i olivenolje. Svineknoken, og jeg går ut fra at du bruker rester her, kan du pakke i folie og bake sammen med potetene de siste ti minuttene eller så. Filetbacon og sopp stekes, sistnevnte krydres med litt salt, pepper og oregano.

Bland alt til yoghurtsausen. Del poteten(e) i to, fordel saus og purre oppå. Kvern over litt pepper. Server med kjøtt eller sopp, oppå eller ved siden av. Her har jeg også litt oppskåret hornpaprika, for det er så godt!

2 responses to “Patates me sos yiaourtiou / Poteter med yoghurtsaus

  1. Hvilken taverna i Nafplio er det du går på? Har reist/reiser mye til Nafplio/Tolo, og er alltid på utkikk etter gode steder å spise 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s