Floudes portokalio / Appelsinskall (med sjokolade)

I september i år fylte bloggen ti år! Men det gikk meg hus forbi, i dette annerledesåret 2020. I skrivende stund er det ut som at 2021 blir bedre, og for mange av oss betyr det, blant mye annet, at vi kan reise til Hellas igjen. Håpet er lysegrønt, som mitt bysbarn Alexander Kielland sa.

I mellomtiden har jeg lekt gresk konditor på kjøkkenet. Ja, ikke at jeg kan sammenligne meg med dem, de kreasjonene de skaper en helt vanlig tirsdag er mer enn jeg hadde klart om jeg hadde øvd hele 2020. Men floudes får jeg til, søte og bitre og ganske julete! Det er ikke vanskeligere enn å koke appelsinskall i sukkersirup og dyppe dem i smeltet sjokolade – men det tar litt tid. Oppbevarer du dem kjølig (vi snakker kjeller, ikke kjøleskap) kan de holde seg gode helt til jul. Du kan bruke sitronskall også, om du vil, men det har jeg aldri prøvd.

Og gidder du ikke lage disse nå, håper jeg at både du og jeg kan kjøpe originalene neste år, når vi lykkelig suglende og munnbindfrie stikker innom et gresk konditori. Det er mitt juleønske i år.

  • skall av tre appelsiner, helst økologiske (bruk appelsinkjøttet til å lage Christinas dessert, f.eks)
  • Sirup:
  • 3,5 dl sukker
  • 3,5 dl vann
  • Antrekk:
  • 1 dl sukker
  • 1 plate kokesjokolade
  • frø av 1/2 vaniljestang
  • I tillegg:
  • bakepapir

Skrubb appelsinene godt. Skjær riller i appelsinskallet fra «pol til pol», kutt av «polene » og skrell appelsinene (se bilde under). Skjær deretter av de tykke, hvite hinnene inne i skallene. Du får ikke bort alt, men fjern det som er mest «svampete». Skjær skallene i strimler. Ha rikelig med vann i en gryte og kok skallene i ti minutter for å fjerne noe av den bitre smaken. Sil av vannet og gjenta gjerne prosessen om du vil ha skallene enda mindre bitre. (De smaker uansett ganske bittert nå, men vent, det blir mye bedre!)

Kok opp sukker og vann til sirup. Når sukkeret har løst seg opp, tilsett appelsinstrimlene. Kok dem i en halvtime, og la dem avkjøles i sirupen i ca fem timer. La deretter strimlene renne godt av seg, fordel dem utover et bakepapir og la dem stå til neste dag.

Hell sukkeret til det jeg, av mangel på bedre ord, har kalt antrekk i en plastpose. Legg i appelsinremsene og rist posen godt. Legg remsene utover på et nytt bakepapir.

Smelt sjokoladen i vannbad sammen med vaniljefrøene. Dypp én og én strimmel i sjokoladen, og la dem stivne på et tredje ark bakepapir. Jeg dypper bare ca to tredjedeler av strimmelen, både fordi jeg synes det er fint at det oransje synes, men også fordi det ikke er fullt så grisete å spise dem da. (Praktisk OG lekkert, rene gavepakken!) Men om du vil dekke hele strimmelen kan du så klart gjøre det.

La sjokoladen stivne. Oppbevar strimlene i tett boks. Og et tips til slutt: Om du lager drinker med sukkersirup, ta vare på denne sirupen. Den har en mild, deilig appelsinsmak som gjør seg godt i mange drinker. Sil den, hell den på en liten flaske og den holder i en evighet.

Ha EN FIN jul, vi ses i 2021!

2 responses to “Floudes portokalio / Appelsinskall (med sjokolade)

  1. Takk for at du inspirerer med dine greske oppskrifter og din kunnskap om det greske samfunn/ daglig liv! Nå får vi bare håpe på bedre tider her og i Hellas når det gjelder dette idiotiske viruset… Jeg ( og veldig mange andre!) lengter etter greske venner, luktene, lydene, stemningen, bad,sol, varme, lange lunsjer..osv. Rett og slett det å føle seg levende igjen! Ønsker deg en riktig god juletid og alle gode ønsker for 2021🇬🇷🍷🥗🏊‍♂️🍾

    • Ja, lengte gjør vi, det skal være sikkert og visst. Du beskriver så fint innholdet i denne lengtenen. Her i Stavanger piskes huset av vind med kuling i kastene, og jeg har helgerengjøringen å se fram til 😀

      De beste ønsker for 2021 til deg også, Jorunn!

      Merete 😊

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s