Keik amygdalou xoris alevri / Mandelkake uten mel

Mandler, appelsiner og sitroner dyrkes i Hellas, så dette er vanlige ingredienser i greske kaker. Landets kaker er forøvrig stort sett for søte for min smak. Denne varianten er imidlertid ikke så overveldende sukret, og helt deilig, spør du meg.

Kaken er også uten mel, så den kan du trygt bake om du skal servere den til en som har cøliaki. Mandlene kan du bruke med eller uten skall, jeg gidder ikke skrelle dem og synes heller ikke det er nødvendig. Tilbehør er også unødvendig, men insisterer du på en iskremkule skal jeg ikke protestere. Oppskriften er skapt av den greske kokken Dimitis Skarmoutsos.

  • 230 gram mandler
  • 6 store egg
  • 2 dl sukker
  • 1 appelsin, kun det oransje skallet
  • 1 sitron, kun det gule skallet
  • 4 dråper mandelekstrakt
  • melis til pynt, eventuelt blandet med litt sitron- og appelsinsaft

Mandlene kan du, som sagt, bruke med eller uten skall. Finmal dem i en kjøkkenmaskin eller med en mandelkvern.

Skill eggeplommene fra eggehvitene, og pisk eggeplommer og sukker til eggedosis. Vend inn sitronskall, appelsinskall og mandelekstrakt samt de finmalte mandlene og bland det sammen med lett hånd. Pisk eggehvitene stive og vend dem inn i deigen.

Kle en kakeform med bakepapir og bak kaken ved 175 grader i 40 minutter. Avkjøl og pynt med litt melis om du vil, enten drysser du den bare over eller så blander du den med sitrussaft. Og bare sånn at du vet det: Kaken synker litt sammen når den avkjøles. Synd, men sant.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s