
Alt-i-ett gryter liker vi, fisk liker vi og (den greske øya) Kalymnos liker vi! Det er i grunnen ikke det spøtt å ikke like med denne gryten, annet enn at den nok må sies å ikke være blant de vakreste. Det tilgir vi så fort vi får tatt en liten smak, tenker jeg.
Jeg bruker mindre olivenolje og sitronsaft enn de oppskriftene på denne fiskeretten som jeg vet om. Reduksjon av olivenolje er av livviddegrunner, reduksjon av sitronsaften er fordi norskkjøpte sitroner ikke er solmodnet, og dermed surere og beiskere enn de greske. Du kan bruke en en hel sitron her, dersom du har tilgang på noen deilige, solmodnede noen.
- 1 løk, grovhakket
- 1 ss extra virgin olivenolje
- 4 poteter, i skiver på ca 1 cm
- 1 purre i skiver
- 1 fedd hvitløk, finhakket
- 2 selleristenger, i biter, eller 1 ts tørkede selleriblader
- 1 ts tørket oregano
- 2 torskefileter, uten skinn og bein
- 3 dl fiskekraft eller -buljong
- saften fra 1/2 sitron
- 1 ss hvetemel
- salt, nykvernet pepper
- sitronbåter og gjerne en frisk urt til servering
Surr løken i oljen et par minutter. Legg i poteter, purre, hvitløk, selleri, oregano og litt salt og pepper. Bland alt og fordel det jevnt i gryta. Legg fisken i ett lag oppå grønnsakene, salte og pepre den, og hell i kraft/buljong. Legg på lokk og kok/damp til potetene er tilnærmet møre. Sjekk underveis at det ikke koker tørt, fyll i så fall på med vann.
Ha litt av væsken i gryten i et glass med tett lokk, hell i sitronsaft og mel. Rist dette godt sammen, og hell det forsiktig tilbake i gryten. Rist forsiktig på gryten. Småkok i fem minutter, og middagen er klar. Dryss over urten og la hver og en tilsette mer sitronsmak, om de vil.
To rause porsjoner.