Nypresset granateplesaft (og litt mytologi)

Det er granateplesesong i Hellas, og markedet bugner. Her får du et tips som gjør det enkelt å få duggfrisk saft fra eplene: Bruk en helt vanlig sitruspresse! To granatepler er brukt til mengden på bildet.

Del granateplet i to på «ekvator» og press vei. Sil gjerne saften gjennom en sil mens du heller den i glasset, så forsvinner de bittesmå bitene av hinner. Ferdig!

I gresk mytologi har granatepleet en viktig rolle i historien om Persefone og hennes ekteskap med Hades, underverdenens gud. Hades kidnappet Persefone, tok henne som kone, og bragte henne med til underverdenen. Persefones mor, Demeter, fruktbarhetens gudinne, ble selvsagt sønderknust på grunn av dette, så hun gikk i sorg – og dermed sluttet alt på jorden å vokse. Selve sjefsguden, Zeus, Hades bror og Persefones far, befalte Hades å løslate henne, men Hades hadde lurt henne til å spise seks granateplefrø, og det var skjebnens regel at alle som spiste mat eller drikke i underverdenen var dømt til å tilbringe evigheten der. Siden Persefone hadde spist de seks granateplefrøene, måtte hun forbli i underverdenen i seks måneder av året. Hades gikk med på å løslate henne til verden ovenfor i de andre seks månedene av året, så hun kunne bli gjenforent med moren. Slik forklarte de eldgamle grekere årstidens syklus: Når Persefone var sammen med moren, blomstret jorden og avlingene vokste (vår og sommer), når hun var tilbake hos Hades, sørget Demeter for at jorden var infertil (høst og vinter). Som en konsekvens ofret de gamle grekerne granatepler til Demeter i bønn om en fruktbar jord og en rik avling.

Fra Granateplefestivalen i Ermioni, som feires hver oktober.
Reklame

4 responses to “Nypresset granateplesaft (og litt mytologi)

  1. Da jeg bodde i Thessaloniki som student for 5 år siden, drakk jeg nypresset granateple- og appelsinjuice hver morgen. Nam! Veldig glad i granateple, men den blandingen med appelsin var bare såå god!

  2. Åh, det høres veldig bra ut. Jeg skal prøve å lage juice i en vanlig sitruspresse. Jeg har aldri brukt juicepressen vår for det.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s