
Fasolada er en skikkelig vinterklassiker i Hellas, og du har fått oppskrift på denne klassikeren før. Den er laget med tomater, som vanlig er. Men som tidligere nevnt, tomatene kom ikke til Hellas før på 1500-tallet, og fasolada har en historie som går mye lengre tilbake enn det. Så hva brukte de før tomatenes tid? Jo, rød paprika og noe som heter boukovo, en type knuste, røde chilipepper eller -flak. Alt dette forteller oss i tillegg at dette opprinnelig er mat fra Hellas’ nordre områder, hvor både boukovo, bønner og rød hornpaprika dyrkes. De har for øvrig ofte mer snø der enn i mitt hjemlige Stavanger, så er det noen som trenger en skikkelig vintersuppe er det dem.
Oppskriften kommer fra den greske matbloggen Niztia, men jeg har redusert olivenoljemengden til det halve og tilsatt grønnsaksbuljong.
- 250 gram tørkede limabønner/hvite, store bønner
- 1 liter vann
- 2 røde hornpaprika/søtpaprika (florinis på gresk), delt i to og uten frø
- 1 grønnsaksbuljongterning
- 1 purre, skåret i tykke skiver
- 0,5 dl olivenolje
- 1 ts paprikakrydder
- 1 ts oregano eller mynte (tørket)
- salt, chiliflak
- nybakt brød til servering
Vask bønnene under rennende kaldt vann, og la dem ligge i rikelig med vann til neste dag. Småkok bønnene sammen med paprikaene i nytt, friskt vann (1 liter) med buljongterning. Bruk gjerne et «bladlokk» som slipper ut damp og eventuelt skum. Har du ikke det må du skumme bønnene om det trengs.
Etter en time fisker du ut paprikaene og moser dem, det er enklest med en stavmikser eller i en liten matmølle. Nå skal bønnene være myke, ta av lokket og fosskok i ti minutter til væsken er redusert. Hell paprikamosen tilbake i gryten.
Fres purren i olivenoljen til den er myk, tilsett paprikakrydderet rør om. Hell dette i suppen mens det ennå er glovarmt, og krydre med oregano eller mynte. Kok i fem minutter uten lokk, smak til med salt og chiliflak. Suppen skal ikke være superhot, chilien skal bare gi en lett varmende effekt, men du krydrer som du vil!
Fasolada kan spises brennvarm om du ønsker det, men i Hellas foretrekker de en suppe som er halvvarm eller romtemperert.
Hvis dere ikke spiser opp alt, avkjøl suppen helt og oppbevar den i en tett boks kjøleskapet. Den tåler fint å stå noen dager, og trenger bare varmes forsiktig opp før den spises.
Til tre